26. 01. 2021.
Ove namirnice olakšavaju proljećne alergije

Ove namirnice olakšavaju proljećne alergije

Ove namirnice olakšavaju proljećne alergije

Kihanje, suzenje očiju i curenje nosa samo su neki od simptoma proljetnih alergija, koje je moguće olakšati s jabukama, jagodama, ali i egzotičnim začinima poput kurkume.

‘Kada neko boluje od sezonskih alergija, tijelo osobe doživljava alergene poput trave, peluda ili prašine kao opasnu tvar koja izaziva snažnu reakciju imuniteta,’ kaže dr. Deborah Gordon koja se specijalizovala za ovo područje.

Organizam je zato preplavljen antitijelima, a u krvotok se ispušta histamin koji izaziva simptome poput kihanja, suzenja očiju i ekstra sluzi. Na regulaciju ovih simptoma koriste se lijekovi, no može se djelomično uravnotežiti i prehranom.

Ovih pet namirnica olakšavaju proljetne alergije:

1. Jabuke

Jabuke su bogate bioflavonidom kvercetinom (koji se može naći i u luku,kupusu, karfiolu i šumskim bobicama) koji sprečava imunitetne stanice da otpušta histamin u organizam, zbog čega se smanjuju simptomi alergija. Jedna američka studija pokazala je da konzumacija jabuka u trudnoći može smanjiti rizik od razvoja alergija kod djeteta.

2. Jagode

Vitamin C u jagodama i drugom voću i povrću ne igra samo ulogu osnaživača organizma, već i smanjuje razine histamina u organizmu. Jedno istraživanje je pokazalo da uzimanje suplementa vitamina C smanjuje razine histamina u organizmu za 38 posto, dok manjak ovog vitamina u tijelu izaziva značajno povećanje istog.

3. Kurkuma

Indijski začin hiljadama se godina koristi u alternativnoj medicini zbog svojih protivupalnih karakteristika. Istraživanja su pokazala da aktivna tvar kurkumin može blokirati otpuštanje histamina u organizmu te spriječiti razvoj simptoma alergija.

Kurkumu možete vrlo lako uključiti u prehranu – ona se može dodati kajgani, jutarnjem smutiju, supama, umacima i varivaima.

4. Bučine sjemenke

Bučine sjemenke bogat su izvor magnezijuma koji opušta mišiće i pomaže otvoriti disajne puteve kako bi lakše disali. Istraživanja su pokazala da manjak magnezijuma povećava razine histamina u organizmu.

Ovaj važan mineral možete naći i u bademima, sjemenkama suncokreta, zobenim pahuljicama, brokuli, zelenom lisnatom povrću i tamnoj čokoladi.

5. Losos

Konzumacija ribe poput lososa je jedan od boljih načina da tijelo opskrbite omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju upale u organizmu. Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama sastavni je dio mediteranskog načina prehrane, koji mnogi smatraju najzdravijom.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender