16. 01. 2021.
BiH i EU: Dogodine kandidatski status?

BiH i EU: Dogodine kandidatski status?

Hrvatska, ipak, blokirala Srbiju

Radna grupa EU za proširenje završila je sastanak bez saglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23, potvrdila je šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević.

Hrvatska predstavnica “nije imala instrukcije”, te je ta tačka skinuta sa dnevnog reda.

Razgovori će biti nastavljeni naredne sedmice, rekla je Miščević.

Holandija, kao predsjedavajuća EU, saopštila je da je spremna da organizuje otvaranje poglavlja 20. ili 21. juna, javlja RTS.

Hrvatska je neformalno stavila do znanja da od Srbije očekuje da ukine regionalnu nadležnost svog suda za ratne zločine, garancije za zastupljenost hrvatske manjine u Skupštini i saradnju sa Haškim sudom.

Izvori u Evropskoj komisiji, naveli su da nijedan od tih zahtjeva nema direktne veze sa sadržajem poglavlja 23 i da bi svakako bilo pogrešno blokirati Srbiju na samom početku pregovora koji tek treba da daju rezultate u oblasti vladavine zakona.

U EK navode i da jedanaest zemalja članica EU ima slične zakone o univerzalnoj nadležnosti sudova za ratne zločine, zbog čega nema osnova da se ukidanje traži od Srbije.

Da bi se pripreme za otvaranje poglavlja 23 nastavile, potrebna je jednoglasna odluka svih zemalja.

Nakon toga EU treba da utvrdi svoju zajedničku pregovaračku poziciju, što može da potraje nekoliko nedjelja, pa i mjeseci. Dalje odlaganje saglasnosti Zagreba moglo bi da znači da procedura neće biti završena do juna, odnosno – odlaganje otvaranja za neki kasniji datum.

Polemika o stavu Hrvatse vodila se i među državnim zvaničnicima dvije zemlje.

Na pitanje novinara o prijetnjama iz Hrvatske, a koje se odnose na uslovljavanje podrške na putu Srbije ka EU, Vučić je juče rekao da šta god neko u okruženju radio, Srbija želi dobre odnose i dodao je da srpski brod sigurno plovi i tako će da nastavi.

Na pitanje koliko ima osnova “hrvatsko sprečavanje našeg ulaska u EU”, Vučić je rekao da je zakon o kojem Hrvati govore donesen 2003. godine i da je na osnovu njega Srbija uhapsila odgovorne za zločine na Ovčari i u Srebrenici.

“Ne razumijem uvijek sve, a ako neko misli da tako treba da vodi politiku, ja to neću. Dok sam premijer još ovih 16-17 dana, takvu politiku nećemo voditi”, naveo je premijer.

Ministar spoljnih poslova Miro Kovač rekao je ranije danas da Hrvatska očekuje da se Brisel izjasni o tome kako misli da ugradi kriterijume koje Srbija mora da ispuni u pregovorima o članstvu u EU i ponovio stav da Beograd mora da ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine i obezbijedi prava hrvatske manjine u Srbiji.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender