20. 01. 2021.
Katalonski parlament potvrdio plan o nezavisnosti

Katalonski parlament potvrdio plan o nezavisnosti

Katalonski parlament potvrdio plan o nezavisnosti

Vladajuće katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije potvrdile su svoju namjeru da se taj region odvoji od Španije.

Grupa “Zajedno za da” i njen antikapitalistički nastrojen koalicioni partner CUP potvrdili su danas plan o odvajanju u regionalnom parlamentu u Barseloni, prenosi AP.

Parlament je, međutim, odbacio pozive CUP-a regionalnim poslanicima i institucijama, da se “ogluše” o odluke španskih sudova.

Potvrda plana o neѕavisnosti u katalonskom parlamentu odgovor je na odluku Ustavnog suda da odbaci prvobitnu najavu “mape puta” za sticanje nezavisnosti do 2017. koja je odobrena 10. novembra 2015.

Stranke koje zagovaraju odvajanje imaju minimalnu većinu u parlamentu, ali je ovaj region sa 7,5 miliona stanovnika podijeljen po pitanju nezavisnosti sa gotovo istim brojem pristalica i protivnika, navodi AP.

Lider Katalonije Karles Pudždemon izjavio je prije tri dana da njegov kabinet neće proglasiti nezavisnost od Španije dok je on na čelu tog regiona, ali je istovremeno pozvao na finansijsku autonomiju Katalonije.

“Želimo vladu koja razgovara i pregovara”, rekao je on španskom listu “Ekspansion”, istakavši da će katalonska vlada poštovati zakon i držati se dijaloga sa Madridom u svojim težnjama ka neѕavisnosti.

On je, međutim pozvao na finansijsku autonomiju regiona na čijem je čelu, rekavši da je katalonska ekonomija “održiva i dinamična” te da ne bi trebalo da bude pod kontrolom ministarstva u Madridu.

Kada je početkom januara stupio na dužnost, Pudždemon je rekao da trenutni parlamentarni sastav Katalonije neće dozvoliti nezavisnost, ali je kao cilj postavio proglašenje samostalnosti u narednih 18 mjeseci. Da bi se Katalonija odvojila, potrebno je da većina njenih stanovnika odobri novi ustav putem referenduma.

Ukoliko 7,5 miliona Katalonaca odobri taj ustav, taj region bi mogao da zvanično proglasi nezavisnost od Madrida.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender