26. 01. 2021.
Srbi i Jevreji ne idu na formalnu komemoraciju u Jasenovac

Srbi i Jevreji ne idu na formalnu komemoraciju u Jasenovac

Srbi i Jevreji ne idu na formalnu komemoraciju u Jasenovac

Predsjednik Saveza jevrejskih opština Ruben Fuks izjavio je da se o Jasenovcu u Hrvatskoj govori blago i da se iznose neistine, dok se komemoracija žrtvama radi formalno i deklarativno, a nikada suštinski.

On kaže da podržava odluku Koordinacije jevrejskih zajednica Hrvatske da bojkotuju komemoraciju žrtvama Jasenovca 22. aprila jer se sve događa u vrijeme brojnih incidenata.

“Imali smo incident na stadionu u Osijeku, incident tokom protesnog marša, zatim film o Jasenovcu koji je izašao uz podršku hrvatskih vlasti, koji o Jasenovcu govori blago i iznose se neistine”, rekao je Fuks za RTS.

On navodi da je ponovna pojava ovakvih događaja očekivana jer se memorijalizacija radi formalno i deklarativno, nikad suštinski.

“Ne može se blago i tek iznuđeno reagovati na sve ovo i očekivati da sve ostane bez ikakvog reagovanja i da se učestvuje u nečemu formalnom i deklarativnom”, kaže Fuks.

On ističe da se na ovakva dešavanja moralo reagovati i da se jednom mora reći “da to ne odgovara, da je to neadekvatno”.

“Iz tog razloga je Kooridnacija jevrejskih opština Hrvatske, a zatim i Srpsko nacionalno vijeće odlučilo da ne dođe na tako organizovan skup”, rekao je Fuks i dodao da će Savez jevrejskih opština prisustvovati skupu koji će Koordinacija organizovati 15. aprila.

Prema njegovim riječima, potrebno je postići dogovor čega se sjećamo i konsenzus o tome šta se zapravo dogodilo.

Fuks kaže da istinu moraju napisati istoričari, a da sve strane moraju smoći snage da je potpišu, jer “dokle god bude politizacije istorije, sreće nema”.

“Moramo se dogovoriti čega se sjećamo, moramo postići konsenzus o istini, o onome šta se dogodilo”, istakao je Fuks.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender