18. 01. 2021.
Vrijeme zločina: Obilježava se 75 godina od početka Drugog svjetskog rata

Vrijeme zločina: Obilježava se 75 godina od početka Drugog svjetskog rata

Vrijeme zločina: Obilježava se 75 godina od početka Drugog svjetskog rata

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je u Beogradu Centralnom danu obilježavanja 75 godina od početka Drugog svjetskog rata na prostorima bivše Јugoslavije i zločina koje su počinili nacisti i njihovi saradnici.

U Јugoslovenskoj kinoteci održana je centralna ceremonija obilježavanja i sjećanja na nevine žrtve ustaškog pogroma u nacističkoj tvorevini NDH koja je stvorena 10. aprila 1941. godine.  Ceremonija je počela intoniranjem himne “Bože pravde”. Prisutnima se obratio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je podsjetio da je prije 75 godina formirana Nezavisna Država Hrvatska i da je to bio početak ogromnog stradanja Srba na ovim prostorima.

Podsjetio je da, prije 70 godina, Srbi samo što su izašli iz Prvog svjetskog rata koji je sa sobom donio ogromna materijalna i biološka stradanja, i da su totalno nespremni ušli u Drugi svjetski rat – “ali sa iluzijom jugoslovenstva”.

“Srbi rasuti širom bivših prostora Јugoslavije, pokazali su da su jedini spremni da se bore protiv fašizma. Јedini ustanak bio je na srpskim nacionalnim područjima, istorijski fakti govore da su Srbi nosili antifašističku borbu”, rekao je Dodik.

Srbi koji su žrtvovali svoju slobodu i identitet, gradeći i prihvativši jugoslovensku ideju, morali su da shvate da to nije ideja koja afirmiše Srbe, rekao je Dodik.

“Danas imamo Sloveniju i Hrvatsku koje istorija ne poznaje kao organizovane države, a oni su u prilici da nam, u toj spirali lošeg odnosa prema srpskom nacionalnom identitetu, postavljauju vrijednosti i govore kako treba da budemo urijeđeni”, rekao je Dodik.

Dodao je da nas naša vjera uči da treba da oprostimo, a da “sa oprostom dolazi i smiraj”. “Ali kad god odem u Gradinu, ili bilo gdje, to ne može ni meni ni mom pokolenju da donese smiraj”, rekao je Dodik.

“Ne smijemo mi da izgubimo naše emocije i naše sjećanje na ogroman broj nedužnih i stradalih”, istakao je predsjednik RS. Prije tačno 75 godina stvorena je monstrum država, država zločina, koja je prevazišla sve nacističke snove o istrebljenju drugih rasa – rođena je NDH, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na ceremoniji u Јugoslovenskoj kinoteci. Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je obraćajući se prisutnima da je NDH najveća grobnica Srba.

“Nezavisna Država Hrvatska, formirana 10. aprila 1941. godine je najveća grobnica Srba i masovna grobnica za Јevreje i Rome”, rekao je Vučić. “Srbi nisu ljudi, oni su Srbi, oni su gori od svega – to je bila jedina i ostala jedina nacistička ideologija NDH”, rekao je premijer Srbije. Podsjetio je da je NDH osnivala i logore za djecu. “Osnivali su logore za djecu, djecu, djecu. To je mjesto u kojem se i danas čuje tišina, tišina glasnija od svake buke”, rekao je premijer.

Kada je 10. aprila proglašena NDH tamo je živjelo više od milion Srba, a danas je taj broj, podsjeća Vučić, za 80 odsto manji. To je desetkovanje čitavog naroda za samo 75 godina, poručio je premijer Vučić..

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender