20. 01. 2021.
Cjenovnik usluga za hakovanje tuđih e-mail adresa

Cjenovnik usluga za hakovanje tuđih e-mail adresa

Cjenovnik usluga za hakovanje tuđih e-mail adresa

Ako ste ikad željeli špijunirati e-mail svoje djevojke ili dečka Dell ima zanimljive vijesti za vas.

Ne samo da postoji cijelo “podzemno” tržište za takve stvari nego se ovaj vid trgovine sve više razvija. Ovo je, valja napomenuti, za svaku osudu.

“Umjesto da svoj novac šaljete kriminalcima kojima onda morate vjerovati na riječ da će obaviti posao, sada možete biti sigurni da je posao obavljen i prije nego uplatite novac. Ono što je još zanimjivije jest da će vas cijeli postupak koštati manje nego što mislite.”

Ove informacije su samo dio Dellovog godišnjeg izvještaja o hakerima.

Stručnjaci zaduženi za sigurnost u ovoj kompaniji provode puno vremena na Dark Webu i istražuju koliko ovakve i slične usluge koštaju. Njihovi podaci pokazuju da je hakiranje prilično jeftino.

Recimo, moguće je naručiti hakiranje Gmail, Yahoo, ili Hotmail računa za “pristupačnih” 129 dolara (220 KM). Jednako je dostupno i hakiranje profila na društvenim mrežama te službenih e-mailova iako će vas te usluge koštati oko 500 dolara (850 KM).

Što je još više zabrinjavajuće jest činjenica da hakeri ovakve poslove obavljaju tako da uopšte ne mijenjaju šifru korisnika koga hakiraju, tako da žrtva uopšte nije svjesna da se nešto neobično događa. Neki hakeri čak nude i probno, besplatno razdoblje u kom vam dokažu kako njihove metode zaista funkcionišu u praksi, piše u izvještaju Della.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender