24. 01. 2021.
Banjaluka: Kao stanovi se izdaju i renovirani svinjci

Banjaluka: Kao stanovi se izdaju i renovirani svinjci

Banjaluka: Kao stanovi se izdaju i renovirani svinjci

Vlasnici stanova u Banjaluci koriste svaku priliku da zarade i neuslovne prostorije pretvaraju u sobe, a najlakša meta su im studenti iz drugih gradova.

Iako u oglasu piše “Izdajem luksuzno namješten trosoban stan”, nerijetko se radi o prostoriji pregrađenoj na tri dijela i namještaju starom i više od 50 godina.

Najveće žrtve prevara u banjalučkim oglasima su studenti, koji su se, kažu, nagledali svega. “Euro Blic” piše da gotovo nema kuće u blizini fakulteta u kojoj nije iznamljena bar soba, a dešava se da podrume, dvorišne kuće, poslovne prostore, garaže, a u nekim prigradskim naseljima i svinjac renoviraju i stavljaju u oglase.

“Našli smo stan blizu centra, cijena i lokacija su bili odlični, ali nismo mogli ni da zamislimo šta nas čeka. Kuća je prilagođena tako da su od jedne sobe napravljene četiri, sedam studenata koristilo je jedan toalet, dok je u dvorištu renoviran i svinjac, koji je takođe bio dat na izdavanje”, kaže jedan student iz Doboja.

Loša iskustva sa stanovima iz oglasa imaju i mladi bračni parovi, koji su tokom traženja stana doživjeli pravu avanturu – od gospođe koja ne dozvoljava da se poslije 22 časa hoda po stanu, te one koja kaže da je kuhinja nova i da se ne smije koristiti, do dede koji izdaje potkrovlje bez prozora u kojem možeš boraviti samo ako sjediš, jer je prenisko.

Cijena mjesečne kirije stana kreće se od 200 do 400 KM, sobe se mogu naći i za 130 KM, dok za lijepo namještenu garsonjeru u centru treba izdvojiti i do 500 KM. Zato se sve više mladih, i pored minimalnih uslova, odlučuju za “studentske sobe”. Stanovi nove gradnje su nešto skuplji, tako da ih većinom u manjem stanu živi i po četvoro.

Darija Komarnicki za vrijeme studiranja promijenila je nekoliko stanova i za to vrijeme nagledala se svega. Ona kaže da je jedini način da se za relativno nisku cijenu dobije pristojan stan život sa još nekoliko ljudi.

“Živjela sam sa bratom i dvije drugarice, stan je bio lijep, ali skup, plaćali smo do 600 KM, zavisno od režija, ali poslije svega što sam vidjela gužva mi nije smetala. Neću nikad zaboraviti kad me čovjek odveo u podrum i pokazao jednu prostoriju punu vlage, sa dotrajalom stolarijom i rešetkama na prozoru”, ispričala je studentkinja. Darija kaže da je viđala stanove pune miševa i žohara, kao stanove bez teoaleta.

Ekonomista Miloš Todorović kaže da je iznajmljivanje stanova u Banjaluci jako ispaltljiv posao.

“Ljudi kupe četiri-pet stanova pa ih iznajmljuju svakako su dokaz da je to dobar posao. Najčešće mušterije su im studenti, koji nekad znaju biti i bezobzirni. Iznajmljivanje se isplati, ali samo ako tu živi neko pristojan, jer postoje i podstanari koji za par godina unište stan i nanesu više štete nego koristi”, rekao je Todorović.

Brojni uništeni stanovi i neplaćeni računi pokazuju da ni svi studenti nisu korektni kad iznajme stan. Vlasnica stana na Starčevici Mira J. kaže da izdaje stan već 15 godina, te da ima jako loše iskustvo sa studentima.

“Kupila sam nov stan, mislila da ću iznajmljivanjem za 10 godina vratiti kredit i preseliti se tu. Međutim, stan je toliko uništen da se ne isplati ni renovinari”, kaže ova Banjalučanka.

(Blic/Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender