18. 01. 2021.
Najveća kamena kugla u Evropi pronađena u BiH

Najveća kamena kugla u Evropi pronađena u BiH

Najveća kamena kugla u Evropi pronađena u BiH

Pronađena kugla promjera je 3,5 metara, a pretpostavlja se da teži više od 35 tona. Naučnici zasad nemaju odgovor kako je kugla nastala.

Nakon piramida pokraj Visokog, Bosna i Hercegovina ima novu turističku atrakciju – divovske kamene kugle pronađene kod Zavidovića.

 Fenomen kamenih kugli otprije je poznat u državama širom svijeta, od Kostarike, Meksika, Novog Zelanda do Turske, Tunisa, pa i Hrvatske, u kojoj su kamene kugle pronađene za gradnje autoceste od Vrgorca prema Pločama, u općini Pojezerje, a naučnici smatraju da su nastale možda čak i prije nevjerovatnih 100 miliona godina.

No, ove pronađene u Grab-Mećevićima pokraj Zavidovića predstavljaju najveće nalazište kamenih kugli u Evropi, a kugla iskopana u Podubravlju najveća je u Evropi, možda i u svijetu. Prema pisanju lokalnih medija, promjer kugle iznosi oko 3,5 metara, a težina doseže nevjerovatnih 35 tona. O nalazištu se najviše brine stanovnik Podubravlja Suad Keserović koji je počeo uređivati prilaz i okolinu za brojne domaće i strane turiste koji posjećuju nalazište. Suad takođe čuva kuglu od devastiranja jer su manje kugle pronađene ranije ljudi uništili misleći da se u njima nalazi zlato.

Naučnici zasad nemaju odgovor na pitanje o porijeklu kamenih kugli

(Poskok)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender