21. 01. 2021.
Šta u Banjaluci privlači turiste

Šta u Banjaluci privlači turiste

Šta u Banjaluci privlači turiste

Iz godine u godinu grad bilježi povećan broj dolazaka i noćenja turista. Banjaluka je posebno privlačna gostima iz Slovenije, Srbije i Izraela a u prvom planu pored prirodnih ljepota su i gastronomska ponuda te kulturno-istorijski spomenici.

Prema podacima Turističke organizacije Banjaluke (TOBL) u posljednjih šest godina broj gostiju se povećao za oko 37 odsto. U 2015. godini ukupno je ostvareno 125.933 noćenja, što je za 12 odsto više u odnosu na 2014. godinu, dok je u isto vrijeme zabilježeno 78.839 dolazaka, što je za 13 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

U TOBL-u ne kriju zadovoljstvo pomenutom statistikom.

“Broj turista stalno raste, a posjećenost je približno jednaka u svim mjesecima, što je dobro, jer turizam u Banjaluci živi tokom cijele godine. Nešto više posjeta i noćenja ostvari se u međusezonama i u decembru, kao i tokom manifestacija kao što su “Demofest”, “Freš Vejv” i “Kočićev zbor”, rekao je viši stručni saradnik u TOBL-u Mladen Šukalo.

U TOBL-u ističu da grad ima potencijal za razvoj ponude u seoskom, zdravstvenom i avanturističkom turizmu, za koje postoji sve veće interesovanje, te da je potrebno ulagati u smještajne kapacitete za taj vid turizma.

“Potrebno je povećati smještajne kapacitete u seoskim domaćinstvima, a postoji i potreba za kampom u skladu sa svjetskim standardima, s obzirom na to da je avanturistički turizam oličen u rafting takmičenjima afirmisan u evropskim okvirima”, istakao je Šukalo.

Šukalo je istakao i potrebu za luksuznim hotelom visoke kategorije koji bi imao i kongresnu salu, kao i za hotelom velikog kapaciteta sa nižim cijenama za potrebe đačkih ekskurzija.

Najveća potražnja je za smještajem u hostelima, kojih je u posljednjih pet godina otvoreno čak 15.

“Uprkos povećanoj konkurenciji u prošloj godini smo imali porast noćenja za oko 10 odsto. Redovno smo popunjeni kada su u gradu neke manifestacije, kao što je to bio slučaj za vrijeme polumaratona prošle godine, što očekujemo i ove godine”, rekao je vlasnik jednog od gradskih hostela Dragan Vujinović.

Kapaciteti

U gradu je registrovano 17 hotela, osam motela i 15 hostela sa ukupno 796 soba i 1.696 ležajeva.

“Po potrebi koriste se i smještajni kapaciteti Srednjoškolskog doma, Samačkog doma i Centra “Zaštiti me” sa oko 500 ležajeva raspoređenih u 163 sobe”, rekao je Mladen Šukalo.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender