22. 01. 2021.
Arheolozi riješili tajnu Naska linija

Arheolozi riješili tajnu Naska linija

Arheolozi riješili tajnu Naska linija

Italijanski arheolozi su pomoću snimaka iz svemira otkrili tajnu linija na platou Naska u Peruu, poznatih pod nazivom “Naska linije”, javio je Bi-Bi-Si.

Smatra se da je drevna nestala civilizacija Naska napravila crteže više od 30 ogromnih životinja i biljaka, nekoliko stotina apstraktnih geometrijskih figura i 13.000 linija, od kojih se mnoge vide iz svemira.

Svi “crteži” nalaze se na visoravni Naska u dužini od 70 kilometara. Naučnici su već pretpostavljali da su Naska linije nekada predstavljale akvadukte. Međutim, tek uz pomoć snimaka iz svemira uspjeli su da razjasne kako je funkcionisao mehanizam dobijanja vode.

Linije su bile “složeni hidraulični sistem za dobijanje vode iz podzemnog vodonosnog sloja”. Zahvaljujući ovim akvaduktima, civilizacija Naska mogla je stalno da dobija vodu u krajevima u kojima je godinama vladala suša.

Voda se koristila za poljoprivredu i životne potrebe. Sistem kanala distribuirao je vodu teritorijama gde je bila neophodna, a višak je ostajao u rezervoarima. Otvori u zemlji bili su potrebni da bi u irigacioni sistem ulazio vjetar koji je pomagao u pokretanju vode, smatraju naučnici.

“Očigledno je da je sistem izvora bio mnogo razvijeniji nego što je sačuvano do današnjih dana”, izjavila je Roza Lazaponari iz italijanskog Instituta metoda za analizu životne sredine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender