16. 01. 2021.
Beogradska mumija stara 2.300 godina

Beogradska mumija stara 2.300 godina

Beogradska mumija stara 2.300 godina

Malo je poznato da se u arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta u Beogradu nalazi jedan od najvrijednijih eksponata staroegipatske kulture – mumija.

Beogradska mumija stara je 2.300 godina. Spada među 20 jedinstvenih u svijetu jer je kod nje pronađen svitak papirusa koji u svijetu predstavlja jedinstvenu “Knjigu mrtvih”. Priča o ovoj mumiji počinje davne 1888. godine, kada je srpski dobrotvor Pavle Riđički, tokom putovanja po Egiptu, kupio mumiju i poklonio je muzeju u Beogradu.

“Njegova želja je bila da tu mumiju kupi Srpskom naroda i da je, kako je rekao, ‘gledi i pouči se drevnom običaju misiraca'”, rekao je dr Branislav Anđelković, egiptolog.

Na osnovu istraživanja urađenih devedesetih godina, utvrđeno je da je riječ o mumifikovanim ostacima egipatskog sveštenika.

„Uspjeli smo da mu vratimo identitet i da saznamo da je to Nesmin tj. ‘onaj koji pripada bogu Minu’, takođe, njegovu geneologiju, da potiče iz negdje oko 350. godine prije naše ere iz grada Ahmima u Egiptu“, dodao je dr Anđelković.

Stručnjaci ističu da je istraživanja na mumiji nephodno nastaviti, jer je vidljivi svitak papirusa koji se nalazi pod rukom mumije možda najpotpunija verzija egipatske Knjige mrtvih.

“Ne postoji nijedna mumija na svijetu trenutno za koju se zna da ima sopstveni papirus u sebi. Ima mumija i ima papirusa, ali zajedno je ovo jedinstveni slučaj. Јa ga doživljavam kao jedno neotvoreno pismo poslato nama prije 2.300 godina koje bi svakako vrijedelo otvoriti i pročitati“, zaključio je Anđelković.

Ljubitelji istorije očekuju da će se uskoro naći rješenje kako bi beogradsku mumiju mogli da vide svi ljubitelji staroegipatske kulture baš onako kako je to, poklanjajući je Beogradu, i želio Pavle Riđički.

I dok se nadležni ne dogovre da li će, i kada, beogradska mumija biti izložena za javnost, istorijsko podsjećanje da je 1892. godine veliki naučnik Nikola Tesla prilikom jedine posjete Beogradu obišao egipatskog sveštenika Nesmina u Narodnom muzeju u Beogradu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender