27. 01. 2021.
Hrana u skupštini jeftinija nego u studentskoj menzi

Hrana u skupštini jeftinija nego u studentskoj menzi

Hrana u skupštini jeftinija nego u studentskoj menzi

Sramotna odluka uprave Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci, kojom su cijene obroka u menzama uvećane za skoro tri puta, dovešće do toga da će većina studenata odustati od ishrane u ovoj ustanovi.

Ovo povećanje cijena, koje se odnosi na studente koji nisu stanari studentskih domova, još je jedan udarac na već uveliko loš životni standard studenata u RS. Trenutno, navedena kategorija studenata doručak umjesto 60 feninga, kako je bilo ranije, plaća 2,60 KM, ručak 3,90 umjesto 1,40 KM, a večeru 3,20 umjesto jedne marke.

I dok iz uprave studentskog centra navode da se ove uvećane cijene odnose na studente koji nisu u studentskom domu i koji nisu pristupili konkursu za ishranu, te da oni određuju cijenu na osnovu sredstava koje im nadležni daju na osnovu obračuna granta, u studentskim organizacijama niko se nije glasno pobunio protiv ovih poskupljenja. Tek pokoja štura izjava pojedinih studentskih lidera i to na inicijativu novinara.

Iz Unije studenata poručuju da su izvojevali bitku da hrana poskupi samo za jednu grupu studenata, a ne za sve, što je bio prvobitni plan. Ako se ne dogovore sa Vladom, poručuju, tražiće drugi način.

“Ako Vlada ne bi uspjela, postoji naš dogovor sa Novom bankom, s kojom pokušavamo ostvariti razne vidove saradnje. Da bi Nova banka subvencionisala te cijene sa nekih 50-60 feninga”, otkriva Ratko Savić, sekretar Unije studenata RS.

Poskupljenje je samo privremeno, poručuju iz Studentskog centra. Cjenovnik će biti takav do kraja akademske godine, a kasnije slijede pregovori. Studenti od svega toga nemaju neke vajde, jer im, umjesto tri, treba deset maraka dnevno.

Zbog toga većina studenata koji su se našli u grupi onih koji bi trebalo da skuplje praćaju hranu u menzi poručuje da će od sada vjerovatno obroke uzimati u nekom od ekspres restorana ili u fast fudovima, koji su mnogo jeftiniji.

“Stvarno je neodgovorno i neopravdano u ovakvim uslovima podizati cijene. Ozbiljno razmišljam da prestanem da se hranim u menzi, jer i ja ne živim u domu, a dosad sam dolazio ovdje da jedem.”

“Ne znam zašto su se baš sad odlučili da podignu cijene. I to ovoliko za hranu koja baš i nije toliko dobra. Vjerovatno ću sad jesti u nekom od ekspres restorana ili negdje u gradu, jer menza se više ne isplati”.

“Sramota je da se tako nešto radi studentima. Pa ako neko ne živi u domu, ne zanči da ima para da jede po cijenama koje su oni postavili. Pored toga, mi koji privatno stanujemo moramo da plaćamo i stan, za razliku od onih iz doma. Nadam se da to neće zaživjeti”.

Ovo su samo neki od komentara ogorčenih studenata, nakon ovog poskupljenja cijena hrane u studentskoj menzi, postavlja se logično pitanje: Zašto nema dovoljno subvencija za hranu studentima, a ima za poslanike u entitetskom i državnom parlamentu? Odnosno, zašto poslanici sa svojim platama od 2.500 do 7.000 KM plaćaju piletinu na pariški način 3,5 KM, a studenti čije se stipendije kreću u rasponu od 50 do 200 KM, i koje nisu redovne, za isti ovaj obrok treba da izdvajaju 3,9 KM. Odgovor je jednostavan. Nikog nije briga!

Pljeskavica 2,5 KM, pileće krpice 3,5 KM, obilan doručak 3,5 KM, a najskuplja hrana su veliki ćevapi po cijeni od 4,6 KM. Ovo su samo neke od cijena u NSRS. Poslanici koji iz RS odlaze u restoran parlamenta BiH su u još povlaštenijem položaju. Oni svoj doručak plate u prosjeku dvije, a ručak 3,5 KM.

I dok će studenti morati od sada dublje da zavuku ruku u džep da bi ručali u studentskom restoranu, pogledajte koliko obroke plaćaju poslanici u državnom parlamentu.

(Milovan Matić/Buka)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender