16. 01. 2021.
Izložba u Banjaluci: Do svemira i nazad

Izložba u Banjaluci: Do svemira i nazad

Izložba u Banjaluci: Do svemira i nazad

U Muzeju savremene umjetnosti RS sinoć je sa početkom od 19 časova održano predavanje ,,Putovanje na Mars: Usudi se da radiš moćne stvari“ sa specijalnom gošćom Nagin Koks iz svemirske agencije NASA.

Koks je predstavila rad NASA agencije i  najveći uspjeh svog inžinjerskog tima, lansiranje i prizemljenje The Mars Curiosity Rovera 2012. godine na planetu Mars.

,,To je bila jedna divna noć i bilo je riječ o nečemu što dotad niko nikad nije uradio.S obzirom da postoji namjera da se pošalje ljudska posada oduvijek smo se pitali kako izgleda ta crvena planeta“, rekla je Koks dodajući pri tome da fazi slanja ljudske posade predhodi faza slanja robota.

Sjedinjene Američke Države su dosad jedina zemlja koja je uspješno spustila sondu na površinu Marsa.Zahvaljujući ovom projektu došlo se do važnog otkrića da je Mars jednom imao uslove za postojanje života.

izlozba 3

izlozba 4

Na samom kraju predavanja publika je bila u prilici da postavlja pitanja.Prvo pitanje ,,Da li NASA nešto krije od nas?“ postavio je jedan mališan koji je time dobio veliki aplauz pristunih ljudi.

Pored dosadašnjeg uspjeha, Nagin Cox je i menadžer na više međuplanetarnih robotskih misija ukljućujući Jupiter i Mars kao i misiju Kepler koja ima za cilj traženje planeta sličnih Zemlji u zvjezdanom sistemu.

U okviru pratećeg programa predstavljena je i izložba ,,Povratak na Mjesec:Kratka istorija budućnosti“ koju je otvorio ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac.

izlozba 5

U svom govoru pozdravio je sve prisutne ali i izrazio malu dozu zabrinutosti ,,jer dužina otvaranja već se polako približava onoliko koliko je trebalo posadi Apola da stigne do Meseca a broj govornika ozbiljno podseća na Vudstok“, rekao je Tasovac.

Takođe je posjetioce izložbe podsjetio i na riječi Ive Andrića da „ljudi bez mašte i sanjarenja su pijuni koji prvi nastradaju u okršaju sa večnošću“.

Pored ministra Tasovca posjetiocima se obratio i ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić, direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković kao i direktorica Muzeja istorije  Jugoslavije Nada Knežević.

Izložba povezuje odnos istorije, nauke i umjetnosti koji oslikava pogled čovjeka 50-ih godina prošlog vijeka na budućnost.Posjetioci su bili u prilici da pogledaju foto i video materijal od kojih se ističe posjeta američkog predsjednika Niksona Jugoslaviji  kao i posjeta astronauta misije Apolo 11.

izlozba 6 izlozba 7

Najvredniji eksponat izložbe koji je ujedno zaokupio najviše pažnje jeste tzv. ,,Kamen sa mjeseca“  koji predstavlja orginalni segment mjesečevog tla.Eksponat je prvi put izložen u Banjoj Luci i istovremeno je prvi put da napušta Beograd.

izlozba 1

Nakon povratka sa Mjeseca tročlana posada Apola 11 posjetila je  Jugoslaviju u okviru svoje turneje širom svijeta koja je obuhvatala 22 zemlje na četiri kontinenta.Tito je  posadu ove svemirske misije odlikovao Ordenom Jugoslovenske zvezde sa lentom koja je predstavljala najviše jugoslovensko odlikovanje koje se moglo dodjeliti stranim državljanima koji nisu šefovi država.Jedna od zanimljivosti jeste da je  pored odlikovanja, predsjednik SFRJ  posadi poklonio i zlatne tabakere,  Armstrongu od 133 grama, Oldrinu od 132 i Colinsu od 131 gram zlata. Američki predsjednik Nikson je kasnije  predsjeniku SFRJ Josipu Brozu Titu poklonio ,,Kamen s Mjeseca“.

,,Ovo je prvi put da fragment tla sa Meseca napušta Beograd.Ni Tito, ni Nikson, niti pak astronauti nisu mogli ni da pomisle da će kamen sa Meseca jednoga dana stići do Banja Luke.Relacija Mesec-Vašington-Beograd-Banja Luka duga je preko 392 hiljade kilometara ali kad postoji volja postoji i način“,  bile su jedne od riječi koje je ministar Tasovac uputio posjetiocima.

Izložba u MSURS će biti otvorena za posjetioce do  27.maja.

Projekat koji je obuhvatio predavanje i izložbu realizovan je uz podršku Američke ambasade u BiH  u saradnji sa  Muzejom istorije Jugoslavije.

(Bojana Nešković/mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender