27. 01. 2021.

Dodik: Zlonamjerno tretiranje Republike Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je rezolucija o BiH koju je osvojio Evropski parlament zasnovana na netačnim prezentacijama izvjestioca i zlonamjernim tretiranjem procesa u Republici Srpskoj.

Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da je to još jedan dokaz da oni koji su u ime Evropskog parlamenta došli u BiH da sagledaju situaciju – to nisu uradili objektivno, već navijački i da je sam izvjestilac u tu rezoluciju unio niz netačnih i lažnih podataka, dovodeći Evropski parlament u zabludu.

“Ali, mi smo na to naučili i vidjeli bezbroj puta, tako da ni sada nema ništa novo u tome svemu. To samo pokazuje na koji način ti ljudi pokušavaju da odrede šta treba Republika Srpska da radi. Odredbe te rezolucije su dio stereotipa. Nemoguće je da neko ko dolazi iz evropske demokratije tvrdi da bi referendum mogao da bude nasilan i da ruši državu. To nije tačno”, istakao je predsjednik Srpske.

On je konstatovao da je izvjestiocu promaklo da kaže da je nasilje koje je proveo visoki predstavnik dovelo do sažnih nesporazuma u okviru BiH i da Sud i Tužilaštvo BiH nemaju ustavni osnov i da nisu dio Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Izvjestilac je propustio da kaže tu istinu u Evropskom parlamentu”, naglasio je Dodik.

Na pitanje novinara da li postoji plan šta bi se moglo uraditi sa Bankom Srpske, Dodik je rekao da plan postoji i da predsjednik Vlade i ministar finansija Republike Srpske i o tome razgovaraju o okviru aranžmanu sa MMF-om u Vašingtonu koji je na neki način već koncipiran i obuhvata aktivnosti Vlade vezano i za samu Banku Srpske.

“Mislim da je veoma jasno da će potencijal Banke u smislu depozita biti sačuvan, da neće biti gubitaka te vrste i da rješenje ide upravo za tim da se u narednim godinama obezbijedi da depoziti koji su zatečeni budu osigurani, odnosno vraćeni onima koji su ih deponovali. To je osnovna ideja u vezi sa Bankom Srpske i u tom pogledu se tako vode razgoori. Uvjeren sam da će to biti konačno dogovoreno ovih dana u Vašingtonu”, rekao je Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender