19. 01. 2021.
FIBA suspendovala BiH i još 13 zemalja

FIBA suspendovala BiH i još 13 zemalja

FIBA suspendovala BiH i još 13 zemalja

FIBA Evropa zbog povezanosti klubova sa organizacijom Đordija Bertomeua sankcionisala čak 14 zemlja, među kojima je i BiH.

Borba za primat koju vode FIBA na jednoj i rukovodeća kompanija Evrolige “ECA” na drugoj strani, iz dana u dan se dodatno zaoštrava i sada se već naslućuje da će u tom sukobu biti ozbiljnih “žrtava”.

“ECA” i FIBA Evropa jedna protiv druge su podnijele tužbu Evropskoj komisiji, a FIBA je potom povukla i konkretne korake u pravcu kažnjavanja nacionalnih košarkaških saveza, čiji klubovi su se preko domaćih liga u kojima se takmiče ili kroz pojedinačne ugovore, obavezali na učešće u Evroligi i Evrokupu.

MONDO je došao u posjed pisma koje je izvršni direktor FIBA Evrope Kamil Novak 15. aprila poslao predsjedniku Hrvatskog košarkaškog saveza Ivanu Šukeru, a identično pismo je, kako saznajemo, otišlo u još 13 zemalja.

To su Srbija, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Španija, Grčka, Italija, Izrael, Turska, Litvanija, Rusija i Poljska.

Konkretno, ex-YU savezima je poručeno da su zbog opredjeljenja za nastup u Evroligi i Evrokupu, koje je većinom glasova 11:1 izglasala Skupština ABA lige j.t.d, njihove seniorske reprezentacije već sada praktično eliminisane sa Evropskog prvenstva 2017. godine.

Kamil Novak dodao je da je FIBA Evropa kopiju ovog pisma poslala i FIBA Svijetu, u čijoj nadležnosti su interkontinentalna takmičenja nacionalnih timova, uključujući Olimpijske igre.

Teško je zamisliti kako FIBA Svijet udaljava sa Igara u Rio de Žaneiru dvije već kvalifikovane selekcije (Španija, Litvanija) i pet učesnica kvalifikacija – od kojih su Srbija i Italija izabrane za domaćine turnira – ali u ovom sukobu više ne treba unaprijed otpisati nijedan scenario, ma koliko bio ekstreman.

Podsjećamo da je FIBA Evropa tužila “ECA” zbog diskriminacije finansijski slabijih klubova, vršenja pritiska i ucjenjivanja klubova i liga, kršenja propisa FIBA i zakona Evropske unije…

Zaključak – FIBA je od kompromisnog pristupa sa početka marta (“Evroliga može, Evrokup ne”), poslije masovnog svrstavanja liga i klubova na stranu “ECA”, odnosno neutralnog držanja nacionalnih saveza, zaigrala na “sve ili ništa”, krenuvši u odmazdu prema svima koji su stali pod “kišobran” Đordija Bertomeua. Preciznije, prema reprezentacijama tih zemalja.

Ostaje da se vidi gdje će nas sve zajedno odvesti takva politika…

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender