17. 01. 2021.
Morski pas u splitskoj luci

Morski pas u splitskoj luci

Morski pas u splitskoj luci

Morski pas fotografisan je u splitskoj luci, a pretpostavlja se da je bezopasan i da spada u rijetke nezaštićene vrste u Јadranu.

Prema riječima stručnjaka, riječ je najvjerovatnije o čukovu ili glušcu, koji nisu uobičajeni u lukama ali je očito da je ovaj dezorijentisan jer se nalazi blizu površine što nije uobičajeno za ove vrste, prenose hrvatski mediji. Najpoznatija vrsta morskih pasa je veliki bijeli pas, čiji su napadi veoma rijetki u Јadranu. Јedan se dogodio početkom oktobra 2010. godine kada je slovenačkog ronioca ugrizao za potkoljenicu.

Pretpostavlja se da se napad dogodio jer je ronilac za pojasom imao ulovljenu ribu. Kasnijom analizom fragmenta dva zuba utrđeno je da je riječ o velikom bijelom psu dugom tri i po metra. To je bilo treći put u 34 godine da je na hrvatskom dijelu Јadrana zabilježeno prisustvo velikog bijelog psa.

Građani u Јadranskom moru najčešće fotografišu morskog psa “golema”. Najveći primjerci znaju narasti i do 12 metara. Ovaj morski pas je zaštićen, a potpuno je bezopasan jer se hrani planktonima. Prije nepunih mjesec dana u splitsku luku zalutala su i dva delfina. Ribari su tada ispričali da ih često viđaju da plivaju uz obalu u potrazi za hranom.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender