22. 01. 2021.
Moskva: Ruski avion nije bio u turskom vazdušnom prostoru

Moskva: Ruski avion nije bio u turskom vazdušnom prostoru

Novi incident: Ruski avion presreo američki

Ruski avion “su-27″ presreo je na “nebezbjedan i neprofesionalan” način izviđački avion američkih vazduhoplovnih snaga koji je letio u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora, saopštio je Pentagon.

“Američki avion je operisao u međunarodnom vazdušnom prostoru i ni u jednom trenutku nije ušao na rusku teritoriju”, rekla je juče portparolka Pentagona Lora Sil, prenosi AFP uz podsjećanje da je do tog incidenta došlo u četvrtak.

Prema njenim riječima, “to nebezbijedno i neprofesionalno presretanje u vazduhu ima potencijal da nanese ozbiljnu štetu i povrijede osoblju aviona, kao i da nepotrebno pojača tenzije između zemalja”.

Za presretnuti američki avion, tipa RC-135, Pentagon tvrdi da je letio na uobičajenoj ruti.

“Tokom prošle godine bilo je više incidenata u kojima su ruski vojni avioni prilazili dovoljno blizu letjelicama i brodovima da bi izazvali zabrinutost zbog bezbjednosti, i mi smo veoma zabrinuti zbog takvog ponašanja”, saopštio je Pentagon.

Ruski avioni su protekle nedelje više puta nadletjeli američki razarač “Ju-Es-Es Donald Kuk”, a u utorak je došlo i do incidenta u kojem je ruski “su-24″ preletio na samo devet metara visine iznad američkog ratnog broda u “simuliranom napadačkom profilu”, kako je saopštila Evropska komanda američke vojske.

Rusija poriče da je riječ o bezobzirnim ili provokativnim akcijama, ali mnogi smatraju da te akcije pogoršavaju tenzije između rivalskih sila, zaključuje francuska agencija.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender