25. 01. 2021.
Sami provjerite rad štitne žlijezde

Sami provjerite rad štitne žlijezde

Sami provjerite rad štitne žlijezde

Otkrijte da li je sve u redu sa vašom štitnom žlijezdom ovim jednostavnim kućnim testom.

Doktor Broda Barnes, ljekar koji je bio daleko ispred svog vremena, još prije 50 godina otkrio je da je temperatura našeg tijela dobar indikator aktivnosti štitne žlijezde, posebno temperatura tijela odmah nakon buđenja.

On je napisao knjigu o aktivnosti ove važne žlijezde, ali i osmislio jednostavni kućni test koji možete primijeniti da biste provjerili u kakvom stanju je vaša štitnjača.

Barnov test

Prije spavanja uzmite toplomjer i dobro ga istresite. Budite sigurni da je temperatura na njemu niža od 35 stepeni. Sljedećeg jutra, odmah nakon buđenja, stavite toplomer ispod pazuha, bez odieće između. Držite 10 minuta, pogledajte rezultat i odmah ga zapišite. Rezultat je poznat i kao “rana jutarnja bazalna temperatura”.

Rezultati testa

1. Ako je Vaša temperatura između 36.5 i 36.8, vaša štitna žlijezda radi normalno.

2. Ako je temperatura niža od 36.5, onda se radi o usporenom radu. Simptomi smanjenog rada štitne žlijezde su depresija, nedostatak energije, umor, infekcije, hronična glavobolja, nedostatak pamćenja i koncentracije, gubitak kose…

3. Ako je temperatura viša od 36.8, radi se o ubrzanom radu štitne žlijezde ili infekciji u tijelu.

Radi tačnosti rezultata, preporučuje se da test ponovite 3 dana za redom. Ako je vaša temperatura iznad ili ispod granica normale, preporučujemo da se obratite ljekaru, zbog potvrde dijagnoze i preporuke za liječenje.

Imajte u vidu da temperatura može varirati zbog infekcija i kod žena koje imaju menstruaciju. Zbog toga se preporučuje da sprovedete ovaj test ako ste zdravi i kada prođe ciklus.

Preventiva je najbolja

Za pravilan rad štitne žlijezde važan je dobar rad jetre, život bez stresa, selen, vitamin A, kortizol, magnezijum i vitamin B.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender