17. 01. 2021.
Hrvatski rukometaši “slali” Srbe na vrbe

Hrvatski rukometaši “slali” Srbe na vrbe

Hrvatski rukometaši “slali” Srbe na vrbe

Snimak pjevanja s šovinističkim pjesmama, spominjanje Rijeke, Srba i dugogodišnjeg kapitena Zameta, Srbina Milana Uzelca je s mobilnog telefona golmana Ribole Kaštela, Jure Galića poslat igraču Zameta, Paulu Grozdeku.

Krenulo je vrijeđanjem Riječana, a završilo se pominjanjem Srba i vrba…

Zlo je stiglo i u hrvatski rukomet!

Protagonisti sramnog čina igrači Ribole Kaštela iz Kaštel Sućurca pustili su glas u svlačionici nakon utakmice u Varaždinu (25:25).

U riječkim redovima zgražavanje nezapamćenim izlivom mržnje.

Zamet se službeno obratio Hrvatskom rukometnom savezu, prijavio incident i sada očekuje kaznu za vinovnike.

– Ovaj sramni incident dogodio se posle utakmice Varaždin – Ribola Kaštela (25:25). Audio zapis sam čuo tek u sredu. U svlačionici se orila pesma u stilu “riječki Srbi, riječke p….e”. To me pogodilo jer taj dečko, golmančić Galić, očito ne zna koliko je Rijeka dala reprezentativaca, koliko je igrača nosilo dres Hrvatske … – rekao je zgroženi trener Zameta Valter Matošević, ujedno i trener golmana u reprezentaciji Hrvatske, dvostruki olimpijski šampion. – Ovo me strašno pogodilo, reč je o evidentnoj mržnji. Mene ne zanimaju povici s tribina, ali me zanima šta se događa unutar nas u rukometu. A, ovo je s parketa bacilo jednu takvu ljagu i sramotu da sam totalno u šoku. Očekujem sankcije od strane Hrvatskog rukometnog saveza i od strane Ribole Kaštela. Pomenuti Galić je bio kolovođa cele priče, ali u svlačionici je pevala cela ekipa, što me još više boli. Ne znam imaju li u klubu uopšte reprezentativaca, može li iko igrati u reprezentaciji i zaslužuju li oni uopšte nositi taj grb.

U prozvanom klubu se ograđuju od incidenta i osuđuju ga:

– Ni ja ni trener Željko Čagalj nismo spavali cele noći kada smo čuli snimak, šokirani smo. Obojica smo bili u Varaždinu i pojma nemamo o ovome. Sazvao sam hitnu sednicu Upravnog odbora kluba – rekao je sportski direktor Željko Bujas. – Po onome što smo preslušali reč je o našem golmanu Galiću. Ugovor s njim ćemo raskinuti. Galić nije dete iz našeg pogona, reč je o igraču Splita, koji je igrao u Crikvenici i Varažinu. Ja i svi ljudi u upravi, redom bivši igrači, nemamo želje pitati igrača koje je vere, nacionalnosti, to nam je u klubu nepoznanica. Pogotovo nam je žao što je uvredio igrača Zameta, gospodina Uzelca, koji je izuzetan čovek i igrač.

Udareno je po Riječanima, Srbima, pa je reagovao i Vojko Obersnel, gradonačelnik istarskog grada u kome živi veliki broj Srba, a iz koga je i prethodni ministar sporta Hrvatske, Srbin Željko Jovanović.

– Zgrožen sam i razočaran netrepeljivošću koju su pokazali igrači Ribole Kaštela prema Rijeci, Riječanima, osobama druge nacionalnosti i užasava me činjenica da mladi ljudi, perspektivni sportisti, posle utakmice, u svlačionici, odluče snimiti sebe kako pevaju huškačku, preteću pesmu i igračima drugog kluba poslati taj snimak. Najoštrije osuđujem takav postupak i za njega nema opravdanja. Nažalost, on se uklapa u nedovoljno čvrste i jasne osude fašizma koje bi trebale doći iz usta vodećih intelektualaca i političara u zemlji. No, umesto toga svedoci smo koketiranja s ustaštvom kojeg očito vrlo uspešno provodi aktuelna vlast i to tolerisanjem i relativiziranjem sličnih javnih ispada na utakmicama, skupovima ili pak dozvoljavanjem da se “crnokošuljaši” postroje posred Zagreba. Pozivam Vladu, predsednicu i sve odgovorne ustanove i institucije da konačno počnu adekvatno sankcionisati ovakve događaje i da svi koji to čine jednom zauvek prestanu koketirati s ustaštvom – između ostalog stoji u saopštenju.

(zurnal.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender