24. 01. 2021.
Kako da se izborite protiv proljećnih alergija

Kako da se izborite protiv proljećnih alergija

KC BL: Raste broj pacijenata sa alergijskim reakcijama

Specijalista pneumoftiziolog na Klinici za plućne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci Krsto Jandrić rekao je Srni da je u posljednjih 15 dana u odnosu na raniji period povećan broj pacijenata koji se javljaju sa alergijskim reakcijama i aktivacijom alergijske astme.

“Pretpostavljam da razlog leži u klimatskim promjenama – visoka temperatura, brzo cvjetanje i listanje, jer se najčešće radi o alergijama na polen i travu”, pojasnio je Jandrić.

On je dodao da ne postoji tačna evidencija o broju oboljelih od alergija u Srpskoj, ali iskustvo je pokazalo da oko deset odsto građana Srpske, ima problem sa nekom alergijom.

“Taj procenat samo raste s obzirom da imamo bezboj sintetičkih i sjemenskih tvari na koje su mnogi alergični, u odnosu na dosadašnje standarde alergene”, pojasnio je Jandrić.

Prema njegovim riječima, bez obzira što ne postoje zvanični podaci sa sigurnošću se može reći da raste broj ljudi koje pate od neke alergije.

Jandrić tvrdi da alergije daleko više pogađaju mlađe osobe, jer postoje i genetske komponente koje tome doprinose, ali alergije se mogu javiti u svakoj životnoj dobi.

“Za liječenje imamo dosta dobrih antialergijeskih lijekova, ali je nabitnije izbjegavati kontakt sa alergenima. To znači, da u ovom periodu kada se najviše javljaju alergije na polene, treba izbjegavati boravak na otvorenom”, naglasio je Jandrić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender