16. 01. 2021.
Kusturica

Kusturica: Film nije uvršten u Kan zbog mojih dobrih odnosa sa Rusijom

– Novi film Emira Kusturice “Na mliječnom putu” nije uvršten u program Kanskog festivala, a režiser pretpostavlja da se to dogodilo zbog njegovih dobrih odnosa s Rusijom.

Odbijanje da prihvati film na kojem je Kusturica radio četiri godine i u kome glavnu ulogu igra Monika Beluči žiri je obrazložio time što je film poslat nakon naznačenog roka, zbog čega njegovi članovi nisu imali vremena da ga pogledaju.

“Film je bio poslat, ali nisu ga čak ni pogledali. Ja to ocjenjujem kao neku vrstu udarca ili plate zbog prijateljskih odnosa s predsjednikom Rusije /Vladimirom/ Putinom”, rekao je Kusturica za moskovsku Nacionalnu službu novosti.

Prema njegovim riječima, nikada ranije razlog za odbijanje učešća na festivalu nije bila činjenica da je film poslat poslije naznačenog roka.

Dan poslije objavljivanja spiska učesnika Kanskog festivala, Kusturica i njegov “No smoking orkestra” održali su koncert u Parizu koji je počeo izvođenjem – ruske himne. Publika je odlično prihvatila ovu ideju, a mnogi su himnu slušali stojeći.

“Bio je to izvrstan koncert. Zbog čega smo odlučili da počnemo upravo od himne Rusije? To je lepo, ona nam se sviđa”, rekao je producent Kusturice Mirko Radenović.

Kusturica je, inače, izjavio da želi da snimi film na ruskom jeziku i da iskoristi Krim kao prostor za snimanje, prenosi “Sputnjik”.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender