16. 01. 2021.
Čarobna Banjaluka kroz objektiv Filipa i Srđana

Čarobna Banjaluka kroz objektiv Filipa i Srđana

Čarobna Banjaluka kroz objektiv Filipa i Srđana

Kako pospješiti turizam u gradu u kojem je on gotovo u potpunosti zapostavljen? Na koji način prikazati Banjaluku cijelom svijetu, a u najljepšem mogućem svjetlu?

Na odvažan korak odlučila su se dvojica mladih fotografa, Filip Bijelić i Srđan Vujmilović, koji su u periodu od skoro godinu dana fotografisali najljepši grad Srpske. Oni su napravili poprilično veliku brojku nesvakidašnjih fotografija, i to sve u namjeri da predstave Banjaluku iz svih mogućih uglova.

Projekat fotografisanja grada trajao je gotovo godinu dana, i u tom vremenskom periodu, Filip i ja  smo napravili preko hiljadu nesvakidašnjih fotografija Banjaluke, od kojih će na izložbi biti prikazan veći broj, kako manjih tako i većih dimenzija. Fotografije su rađene posebnim tehnikama fotografisanja i obrade, a neke od njih su sastavljene od čak trideset ili više pojedinačnih fotografija. Grad je fotografisan iz svih mogućih uglova i sa svih dostupnih visina. Većina fotografija je urađena noću, ali zabilježene su i dnevne varijante Banjaluke. Noću smo imali idealnu mogućnost da prikažemo veličanstvenost ovog prelijepog grada u njegovom pravom svjetlu. Ponekada smo fotografisali ispod savršenog zvjezdanog neba, koje je još više doprinjelo da iskažemo kroz fotografiju svu raskoš i ljepotu koju ovaj grad posjeduje. Vezano za to, spremili smo posebnu fotografiju, onu koja sama za sebe, kao što jedna narodna poslovica kaže – govori više od hiljadu riječi. Fotografiju koja je u svakom smislu čarobna kao i naš grad, a koja predstavlja poentu svega što pokušavamo ovdje prikazati, ali da biste se uvjerili, morate ih vidjeti“, objasnio je Vujmilović.

sajt-1

Cilj nam je, prije svega, bio predstaviti Banjaluku kao svjetsku metropolu, a zatim zainteresovati turiste širom svijeta da posjete ovaj prelijepi grad. Moram priznati da smo radili pod svim vremenskim uslovima, nebitno da li bi pljuštala kiša ili bi nam se nesvjestilo od vrućine, znojili dlanovili ili ledili, istrajali smo u svojoj odluci i ideji.  Bilo je dana kada smo znali kisnuti na kiši više sati, opet, bilo je dana kada smo znali raditi na 40 stepeni, a bilo je i onih najhladnijih, kada smo jedva držali aparate u rukama od hladnoće, jer smo zoru znali dočekati i na minus 10 stepeni. Ali sve smo to radili od srca, tako da nam ni u jednom trenutku nije bilo teško”, rekao je Bijelić.

sajt5

U Banjalučkom Domu omladine 24. aprila 2016. godine sa početkom u 19.00 časova održaće se izložba spektakularnih fotografija ovog grada pod nazivom “Čarobna Banjaluka“. Svi zainteresovani će imati priliku da pogledaju nesvakidašnje fotografije do kraja tekućeg mjeseca.

Izložbu su pored ostalih podržali: Nakit i satovi “Kuprešak“, Vitinka, Banjalučki splav,Fitness centar 4 LifeProteini.si, Stomatološka ambulanta “Dr Vladimir Radić” Auto kuća AS, i mnogi drugi. Takođe, ovaj projekat će podržati i svi oblici medija: televizija, novine, portali, te gradske radio stanice, a punu podršku pružio je i Kontakt radio.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender