23. 01. 2021.
Otvorena Kamena zgrada i obnovljeni dio tvrđave Kastel (FOTO)

Otvorena Kamena zgrada i obnovljeni dio tvrđave Kastel (FOTO)

Otvorena Kamena zgrada i obnovljeni dio tvrđave Kastel (FOTO)

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović i ambasador Evropske unije u BiH, Lars Gunar Vigemark, svečano su danas, 19. aprila, otvorili Kamenu zgradu u tvrđavi „Kastel“ i ozvaničili završetak radova na obnovljenom dijelu tvrđave. Ova svečanost je upriličena povodom obilježavanja Dana grada.

Uz renovirani prostor Kamene zgrade, dijela južnog bedema i kule pet koje čine dio faze cjeline devet, završeni su i radovi na dijelu cjeline dva – Kulturni centar sa pratećim sadržajima, koja je obuhvatila obnovu kula 3 i 4, sjevernog i istočnog bedema između ulaznih kapija, te dijela bastiona i bedema.

U čast ovog događaja priređena je i otvorena za javnost izložba pod nazivom „Na putevima modernizma: Misirlić, Simić, Ćurić i Štaljo“.

Pozdravljajući prisutne na današnjoj svečanosti u tvrđavi „Kastel“, gradonačelnik Gavranović kazao je da je strateško opredjeljenje Grada Banja Luka da tvrđava „Kastel“ čini okosnicu razvoja turističke ponude i infrastrukture za dešavanja iz oblasti kulture.

-Otuda i izbor da se novi renovirani prostor Kamene zgrade otvori izlOtvaranje Ljetne sceneožbom banjalučkih slikara, članova poznate grupe „Četvorica“, čija su djela nekada u ovom objektu prvi put javno izlagana. Ovo važno mjesto izlaganja i okupljanja banjalučkih umjetnika ponovo je otvoreno za javnost – naglasio je gradonačelnik.
On je kazao da su zidine tvrđave podignute da bi stajale u odbrani ljudi i njihovih života.

– Danas stoje da bi branile kulturu i tradiciju, i naš zadatak je da im u tome pomognemo kako bi Kastel dobio odgovarajuće sadržaje i zasijao punim sjajem. Zato je Grad Banja Luka u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske izradio novi program sanacije, restauracije, konzervacije i revitalizacije tvrđave Kastel, čijom će realizacijom, sve vrijednosti ovog nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja biti na odgovarajući način sačuvane, prezentovane i pružene na korišćenje kroz nove, primjerene i atraktivne sadržaje – kazao je gradonačelnik. On je podsjetio da je obnova „Kastela“ započela 2013. godine, a da su radovi finansirani uz pomoć donatora Evropske unije iz programa IPA u iznosu od sedam miliona KM i sredstvima Grad Banja Luka od 2,1 milion KM.

– Uložena sredstva čine samo petinu od potrebnih za kompletan završetak radova na tvrđavi Kastel i zato ćemo nastaviti sa aktivnostima na iznalaženju novih finansijskih sredstava – rekao je gradonačelnik. On je zahvalio donatoru, izvođaču radova i nadzoru ističući da je cijeli posao okončan kvalitetno i u zadatim rokovima.

Završetak radova na obnovljenom dijelu „Kastela“, prema riječima amabasadora Vigemarka je značajan korak za cjelokupno kulturno-istorijsko nasljeđe ne samo Banje Luke nego i cijelog regiona.

– Nadam se da će mjesta poput tvrđave biti korištena ne samo kao jedno svjedočanstvo bogatog kultruno-istorijskog nasljeđa već će takođe govoriti i o budućim perspektivama. Zato ćemo mi kao Evropska unija na Kastelu organizovati koncert povodom Dana Evrope – kazao je Vigemark novinarima.

Obilazak Kastela Izložbeni prostor Kamene zgrade na dvije etaže

Govoreći o izložbi „Na putevima modernizma“, koju će zainteresovani moći da pogledaju u naredna dva mjeseca, direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Sarita Vujković pojasnila je da je riječ o ukupno 70 radova banjalučkih umjetnika Bekira Misirlića, Dušana Simića, Alojza Lojza Ćurića i Envera Štalje.

– Modernizovani prostor stare Kamene zgrade, renoviran sa ciljem da se trajno lokalizuje budući muzej grada Banje Luke, i željom da se vrijedna kulturna baština koja je vlasništvo Grada trajno nastani u prostoru koji joj višestruko pripada, ponovo je ugostio djela koja su nekada u ovom objektu prvi put javno izlagana – kazala je Vujković.

Foto-galeriju obnovljene Kamene zgrade i dijela tvrđave “Kastel” pogledajte ovdje.

Kamena kuca 1 Kamena kuca 2 Kamena kuca 3 Vigemark i Gavranovic

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender