18. 01. 2021.
Ljubačevo kraj BL: Otvoreno etno-selo i Muzej Ljubačke doline

Ljubačevo kraj BL: Otvoreno etno-selo i Muzej Ljubacke doline

Do etno sela „Ljubačke doline“ i javnim prevozom

Od 30. aprila počeće sa funkcionisanjem linija javnog prevoza putnika Banja Luka-Karanovac-Ljubačevo (škola)-Ljubačevo etno selo, i to sa sljedećim polascima:

– iz Banje Luke u 13.05 časova i
– povratak iz Ljubačeva (etno selo) u 16.05 časova.

Napominjemo da je Etno selo/muzej „Ljubačke doline“ zamišljeno i postavljeno kao muzej na otvorenom koji prezentuje život zadruga brdsko-planinskog područja južno od Banje Luke, njenu materijalnu i duhovnu kulturu sa kraja 19. i prve polovine 20. vijeka.

Na ovaj način, navedeno etno selo biće dostupno svim našim sugrađanima i turistima, koji ne posjeduju putničke automobile, a žele da posjete ovu turističku atrakciju.

“Navedena linija će prvih mjesec dana, tačnije od 30. aprila do 30. maja, biti eksperimentalna, odnosno u navedenom periodu će se vršiti brojanje putnika, te će se utvrditi da li postoji opravdanost za istom, odnosno da li je neophodno izvršiti određene korekcije”, rekli su u Odsjeku za saobraćaj.

Otvaranje katunske zadruge

U okviru obilježavanja Dana grada, sutra, 21. aprila biće otvorena nova cjelina etno sela/muzeja „Ljubačke doline“ – Katun. Kako je najavljeno iz Turističke organizacije grada Banje Luke, realizacijom projekta „Katunska zadruga“ obogatiće se kulturna i turistička ponuda etno sela, koja će se kontinuirano razvijati u svojevrstan brend tradicionalne kulture Balkana.

Katunsku zadrugu etno sela „Ljubačke doline“ sutra, u 11.30 časova, svečano će otvoriti gradonačelnik Banje Luke, Slobodan Gavranović.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender