26. 01. 2021.
Šta je gore za liniju: slatkiši ili “slaniši”?

Šta je gore za liniju: slatkiši ili “slaniši”?

Šta je gore za liniju: slatkiši ili “slaniši”?

Ljudi obično mogu da se svrstaju u dvije kategorije kad je riječ o “grickanju”.

Neki vole “slaniše”, odnosno čipseve, flipseve i grisine mnogo više od table čokolade, dok drugi uživaju u slatkišima i ne mogu pregurati ni jedan dan bez barem jedne poslastice.

Iako i jedna i druga kategorija spadaju u nezdravu hranu, izgleda da su slatkiši mnogo pogubniji za kilažu.

Naime, istraživanja su pokazala da su oni koji biraju kolačiće umjesto čipsa, skloniji taloženju masnih naslaga, a to je dokazalo i ispitivanje Univerziteta u Mičigenu.

“Otkrili smo da su mališani koji jedu slatkiše, a ne slane grickalice, poslije obroka, u većem riziku od gojaznosti”, kaže dr Džuli Lumeng, koja je predvodila studiju.

Istraživanje je obuhvatilo 209 mališana, koji su jedan sat gladovali, onda pojeli jak obrok, a za kraj im je ponuđen desert i slane grickalice. Djeci je rečeno da jedu koliko žele.

Mališani starosti između jedne i tri godine koji su se odlučili za slatkiše i koji su bili uznemireni kada im je hrana uzeta, vremenom su dobijali na kilaži, dok djeca koja su grickala “slaniše”, nisu.

“Tendencija da jedete i kad ste siti povećava se s godinama i može imati doživotne posljedice na kilažu”, kaže dr Lumeng.

(b92.net)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender