18. 01. 2021.
Šta ”kažu” bubuljice

Šta ”kažu” bubuljice

Šta ”kažu” bubuljice

Bubuljice mogu da se pojave na bilo kom dijelu lica ili vrata, ali ukoliko imate tzv. “selektivne” bubuljice – one koje vam se pojavljuju isključivo na jednom dijelu lica – možda je vrijeme da provjerite svoje zdravlje ili promijenite ishranu. Koža, kao najveći organ, predstavlja svojevrsno ogledalo u zdravlje našeg organizma i može da nam posluži kao podsjetnik da sa nama nešto nije uredu. Posebno obratite pažnju na ovih pet dijelova lica!

Obrazi

Obrazi su povezani sa plućima i bubuljice na ovom dijelu lica ukazuju na usporen metabolizam i manjak folne kiseline i željeza. Naravno, bubuljice na obrazima mogu da znače i da jednostavno previše koristite mobilni telefon, te da se od bakterija na njemu i vaše lice prlja.

Brada

Bubuljice na području brade i vilice ukazuju na hormonski poremećaj i višak stresa. Ovaj dio lica posebno je teško očistiti neposredno prije ciklusa. Ono što možete da uradite u tim danima u mjesecu je da više pažnje posvetite čišćenju lica, da dovoljno spavate i vježbate, kako biste smanjili stres.

Nos

Akne na nosu mogu biti posljedica problema sa cirkulacijom krvi u organizmu. Smanjite unos ljute i začinjene hrane i kofeina, i u svoju ishranu ubacite više namirnica koje sadrže dobre masne kiseline.

Čelo

Ukoliko vam koža na čelu gotovo nikad nije glatka, preispitajte još jednom način na koji se hranite. Previše termički obrađena hrana, alkohol, stres, kao i manjak sna mogu da doprinesu da vam na čelu bubuljice izlaze češće nego na ostalim dijelovima lica. Ukoliko imate šiške, tokom noći ih obavezno zakačite šnalom, kako bi vam koža disala.

Između obrva

Ovaj dio lica povezan je sa jetrom i, ukoliko konzumirate puno mliječnih ili mesnih proizvoda (od kojih se oboje teže vare nego voće i povrće) to će se najprije vidjeti između vaših obrva. Redukujte ishranu i jedite više zdravih namirnica, uključujući i žitarice.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender