17. 01. 2021.
Zvjezdana biciklistička staza koja sija u mraku

Zvjezdana biciklistička staza koja sija u mraku

Zvjezdana biciklistička staza koja sija u mraku

Inspirisan poznatom slikom Vinsenta van Goga “Zvjezdana noć”, holandski dizajner Dan Rosgard (Daan Roosegaarde) kreirao je spektakularnu stazu za bicikle pomoću inovativne tehnologije dizajnirane za puteve.

Studio “Roosegaarde” poznat je po impresivnim projektima među kojima su autoput koji sija u mraku i toranj koji prečišćava vazduh. Svjetleća staza dio je Rosgardovog šireg projekta “pametnih puteva” čiji je cilj razvijanje bezbjednijih puteva i efikasnijeg saobraćaja upotrebom različitih tehnologija.

Staza dugačka jedan kilometar dio je već postojeće biciklističke staze u Brabantu, u regiji u kojoj je odrastao Van Gog. Projekat je razvijen u saradnji sa kompanijom “Heijmans” povodom obelježavanja 125 godina od rođenja umjetnika.

Na hiljade svetlucavih “kamenčića” osvjetljava stazu, preslikavajući zvjezdano nebo na zemlju. Svjetlosne diode napajaju se solarnom energijom tokom dana, pa se za osvjetljenje ove ekološke staze za bicikle ne troši električna energija.

Slična svetleća staza “Starpath” napravljena je u Britaniji, a još nekoliko zemalja ima u planu da postavi ekološke biciklističke staze.

(kucastil.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender