19. 01. 2021.
povećanje penzija u RS

Cvijanović: MMF nije tražio likvidaciju Banke Srpske

MMF nije tražio likvidaciju Banke Srpske, superviziju banaka na nivou BiH, smanjenje plata i otpuštanja, izjavila je za našu televiziju predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović. Po njenim riječima, to nisu bili uslovi MMF-a za novi kreditni aranžman od 1,05 milijardi maraka.

Predsjednica Vlade odlučila je da prekine spekulacije u vezi sa uslovima koje postavlja MMF. Niko nije razgovarao o likvidaciji Banke Srpske, kategorična je premijerka Željka Cvijanović.

Dodaje – bilo je govora o načinu uređenja bankarskog sektora u smislu donošenja bolje legislative, na čemu Vlada već radi.

Јedno od pitanja jeste bilo, a koje je na određeni način i otvoreno, jeste sudbina Banke Srpske. Dva su moguća rješenja – oba podržava MMF, kaže premijerka.

“Naravno da ovi više vole likvidaciju, jer smatraju da je to brža i jednostavnija procedura i proces. Ali, moram da kažem, da su oni i ranije u razgovorima prihvatili kao varijantu da se ide u transformaciju banke, ali se i tada i sada razgovaralo o modalitetima. Sada smo bliže rješenju”, izjavila je Cvijanovićeva.

Tvrdnja predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića da MMF traži jedinstvenu superviziju banaka na nivou BiH nije tačna, ističe Cvijanovićeva, a ona bi značila osnivanje Agencije za bankarstvo BiH. Za tako nešto postoji ustavna barijera i to bi bio prenos nadležnosti.

“To je možda želja gospodina Zvizdića, ali moram da kažem, da smo mi i ranije sa MMF-om prolazili kroz tu temu. Dakle, to nije nikakav, apsolutno nije eksplicitan uslov, niti smo se time bavili na sastanku. To ni na jednom sastanku u Vašingtonu nije bilo tema, niti je postavljano kao uslov”, kaže premijerka Srpske.

Smanjenje plata i penzija nije bila tema razgovora sa MMF-om. Podsjeća, reformskom agendom definisana je reforma javnog sektora, kroz racionalizazciju.

“Ali, to ne znači da trebate sve živo pootpuštati ili da drastično smanjite plate i penzije. To nije bilo tema, a racionalizacija javnog sektora je jedno od opredjeljenja Vlade Srpske”, zaključila je Cvijanovićeva.

Јedna od novina u razgovorima sa MMF-om jeste Strategija razvoja IRB-a koju je Vlada predstavila u Vašingtonu. Njeno usvajanje predviđeno je Ekonomskom politikom, a podrazumijeva drugačiju ulogu IRB-a i nova pravila plasmana.

U razgovoru sa predstavnicima Svjetske banke, premijerka je naglasila da je poželjno da postoji aranžman sa MMF-om, ali da predstavnici ove banke zahtijevaju da se donese Pravilnik o lijekovima na nivou BiH.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender