16. 01. 2021.
Jahorina: Dodik se sastao sa studentima ekonomskih fakulteta u Banjaluci, Brčkom i Istočnom Sarajevu

Jahorina: Dodik se sastao sa studentima ekonomskih fakulteta u Banjaluci, Brčkom i Istočnom Sarajevu

Forum ispunio očekivanja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je veoma uspješnim prvi dan Ekonomskog foruma na Jahorini i istakao da je prisustvo učesnika iz skoro cijelog svijeta pokazalo da je Srpska spremna da radi sa svima.

“Ovdje su prisutni ljudi iz skoro cijelog svijeta i to je nešto što me čini radosnim”, rekao je Dodik i dodao da to pokazuje da Republika Srpska radi sa svima i da ne postoji svrstavanje na Istok ili Zapad.

Predsjednik Srpske, koji je pokrivitelj Ekonomskog foruma, ističe da pokazana sposobnost da se organizuje skup na ovom nivou govori o tome da je Forum bio pravi pogodak i da je dobro odigrao svoju ulogu. On je dodao da će Forum pomoći da se bolje razumiju domaći ekonomski trendovi.

“Veliki broj prisutnih gostiju iz Kine, Rusije, NJemačke, Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske, Federacije BiH i drugih zemalja iz regiona potvrđuje jednu takvu ocjenu”, izjavio je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

Izrazivši zadovoljstvo ovim skupom, čiji je cilj, kako kaže, razmatranje mogućnosti ekonomskog rasta, predsjednik Srpske je najavio da će forum postati tradicionalan.

“Svijet je proteklih godina suočen sa mnogim problemima i izazovima, koje države rješavaju na različite načine, a kod nas se to nedovoljno razumije. Cilj ovog foruma je da se dovoljno razumiju ekonomska kretanja”, rekao je Dodik.

Govoreći o razgovorima koje je danas vodio sa učesnicima Foruma, Dodik je istakao da je sa kineskom delegacijom razgovarao o mogućnosti investiranja u Olimpijski centar Jahorina.

Osim sa kineskom delegacijom, Dodik kaže da je o razgovarao sa predstavnicima mnogih kompanija iz NJemačke, Rusije i Srbije, među kojima su bila i “Skijališta Srbije”, koja su zainteresovana za Jahorinu i sa kojima je razgovarao o načinima saradnje.

Dodik je naglasio da Republika Srpska mora da iskoristi sve mogućnosti i konekcije kako bi ostvarila ekonomsku saradnju i sa Istokom i sa Zapadom.

“EU je veliki investitor i mi ne bi trebali da se odreknemo nekih benefita koje imamo od njih, ali isto tako ne smijemo da zanemarimo veliko prisustvo ruske privrede u naftnoj industriji u Srpskoj ili kineske sa kojom se vode razgovori o proširenju mreže auto-puteva i izgradanji novih energetskih objekata”, rekao je Dodik.

Govoreći o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, Dodik je napomenuo da je on pažljivo dizajniran i da omogućava da budžet u naredne tri godine dobije podršku od 100 do 110 miliona KM i da obezbijedi potpunu likvidnost.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender