24. 01. 2021.
Ljubačevo kraj BL: Otvoreno etno-selo i Muzej Ljubačke doline

Ljubačevo kraj BL: Otvoreno etno-selo i Muzej Ljubacke doline

“Ljubačke doline” bogatije za katunsku zadrugu

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović otvorio je danas, 21. aprila novu cjelinu etno-sela i muzeja “Ljubačke doline” – katune, koja će predstavljati stalnu postavku domaćinstva brdsko-planinskog regiona južnog dijela Banje Luke. Svečanost je upriličena povodom Dana grada.

Gradonačelnik Gavranović kazao je novinarima u etno selu „Ljubačke doline“ – da je uz dosadašnju značajnu podršku grada razvoju ovog etno sela, planirano da od kraja aprila Grad uvede autobusku liniju do „Ljubačkih dolina“.

-Otvaranje katunske zadruge čini jednu širu cjelinu, a planovi su da se ovdje završi vjerski objekat primjeren ovom prostoru, a ostaje da radimo na uređenju terena Ljubačeva, kako bi se ovaj prostor koristio u širem smislu, uključujući i Ljubačku pećinu – rekao je gradonačlenik Gavranović, podsjetivši na podatak da je za ove namjene iz budžeta Grada u ovoj godini predviđeno 20.000 KM.

On je dodao da bi narednih dana mogle da počnu tenderske procedure za radove na pripremi lokaliteta Ljubačke pećine za turističke posjete.

Vlasnik etno-sela Nedeljko Branković rekao je da je ovaj turistički kapacitet za poslednjih godinu dana posjetilo više od 10.000 turista i da je u njemu izloženo više od 5.000 eksponata.
-Etno-selo još nije završeno, a krajnji cilj je da selo oživi u onom smislu kako se živjelo prije sto godina – rekao je Branković.

Direktor Turističke organizacije grada Banje Luke, Ostoja Barašin rekao je da je ovo vrijedan resurs u turističkoj ponudi najvećeg grada Republike Srpske i da će njegovi sadržaji omogućiti posjetiocima da dožive jedan trenutak iz 19. vijeka.

-Želimo da u narednom periodu cijeli prostor desne obale Vrbasa, uključujući i pećinu Ljubačevo, bude jedna od najznačajnijih turističkih tačaka u okviru ukupne ponude Banje Luke – rekao je Barašin.

Zahvalnica

Za svu dosadašnju podršku u razvoju etno sela, vlasnik Nedeljko Branković uručio je zahvalnicu gradonačelniku Banje Luke, Slobodanu Gavranoviću.

-Gradonačelniku veliko hvala za izgradnju infrastrukture i drugu podršku. Iako su mnogi pomogli i još pomažu naš razvoj, posebnu zahvalnost dugujuemo gradonačelniku Gavranoviću – kazao je Branković.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender