27. 01. 2021.
Prnjavorčanin blokirao izgradnju auto-puta

Prnjavorčanin blokirao izgradnju auto-puta

Prnjavorčanin blokirao izgradnju auto-puta

Prnjavorčanin Mihad Iriškić blokirao je izgradnju dionice auto-puta koja prolazi kroz ovu opštinu, tražeći da izvođač radovariješi problem odvoda vode koja mu plavi obradive parcele.

Vlasnik farme “Zelena dolina” u Prnjavoru Mihad Iriškić je kod svog posjeda traktorima i bagerom blokirao izgradnju dionice auto-puta koja prolazi kroz ovu opštinu, tražeći da predstavnici firme “Auto-putevi Republike Srpske”, koja je izvođač radova riješe problem odvoda vode koja mu plavi obradive parcele, te da bude obeštećen za izuzeto i poplavljeno zemljište.

Iriškić kaže da se na ovaj potez odlučio jer sa predstavnicima izvođača radova nije našao rješenje za probleme nagomilane u posljednje tri godine, dok iz preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” ističu da je riječ o nesporazumu čije otklanjanje uskoro očekuju.

“Nekoliko puta sam išao na razgovore koji su završeni bez rezultata. Na kraju su mi poručili da ih tužim. Ranije su obećali da će kod mog posjeda iskopati kanal za odvod viška vode, jer svaka malo jača kiša izazove poplavu. Na oko 70 dunuma obradivog zemljišta već tri godine nismo u stanju ništa posijati”, kaže Iriškić.

On je istakao da je u poplavama 2014. godine šteta na farmi bila 65.000 KM, a da ni do danas nije obeštećen.

“I prije dva mjeseca sam imao veću štetu na farmi i objektima zbog poplave i niko se nije udostojio da dođe”, navodi Iriškić.

On tvrdi da mu je izvođač radova na auto-putu, uz ranije oduzeti dio zemljišta bez naknade,  pokušao uzurpirati još jedan dio zemljišta, zbog čega se odlučio na blokadu.

Iriškić je kategoričan da će blokada trajati sve dok neko ne odluči da s njim razgovara i dok mu ne bude isplaćena nastala šteta.

Direktor preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušan Topić rekao je da očekuje da će problem nastao u Prnjavoru biti riješen u narednih nekoliko dana i da je riječ o nesporazumu.

“Izražavanje nezadovoljstva na ovakav način nije pravo rješenje, jer izlazak privatnih lica sa mehanizacijom na auto-put ugrožava bezbjednost svih učesnika u izgradnji”, kaže Topić.

On je podsjetio da su tokom izgradnje auto-puta registrovani brojni problemi ali da ljudi na terenu imaju razumijevanja i da se sve rješava dogovorom.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender