18. 01. 2021.
Studentkinja iz Banjaluke: Zašto je važno da posijte svoje bašte

Studentkinja iz Banjaluke: Zašto je važno da posijte svoje bašte

Studentkinja iz Banjaluke: Zašto je važno da posijte svoje bašte

Nikolina Makivić (22), jedna od najboljih visokoškolaca RS i uspješna studentkinja biotehnološko-prehrаmbenog smjera na Tehnološkom fаkultetu u Banjaluci, govori o kvalitetu hrane koju jedemo i zašto je važno da zasijemo svoje bašte. Otkriva i kako ovdje zadržati mlade, talentovane i obrazovane ljude, te svoje planove da postane naučnik u oblasti hemije.

– S obzirom da je kupovna moć našeg stanovništva mala, srazmjeno tome je i kvalitet hrane koju jedemo na niskom nivou. S tim u vezi, mi kao potrošači moramo da imamo na umu da je cilj svake industrije, pa i prehrambene, da proda proizvod, a ne da mi budemo zdravi. Stoga sami treba da učimo o hrani i budemo odgovorni za svoje izbore. Na primjer, trebalo bi da izbjegavamo sterilnu hranu koja sadrži hidrogenizovanu biljnu mast (ne može se svariti u organizmu), visoko fruktozni kukuruzni sirup koji se povezuje sa gojaznošću, mliječnu mast koja je prošla proces homogenizacije (povezuje se sa zakrečenjem krvnih sudova), nitrate i nitrite koji se smatraju kancerogenim… – upozorava Makivićeva.

Pošto će organska i zdrava hrana u budućnosti najvjerovatnije biti kao „dragi kamen“, ova Banjalučanka kaže da bi naši ljudi trebalo da posiju svoju baštu koliko mogu.

– Za to je potrebno mnogo rada i truda, ali bar znate šta jedete. Inače, hrana koje se proizvodi u našim selima je i organska i zdrava, dok za ostalu ne mogu da tvrdim – navodi naša sagovornica.

Ističući da prehrambena tehnologija izučava sekundarnu proizvodnju hrane (preradu), dok se poljoprivredne nauke bave primarnom proizvodnjom (uzgojem), Makivićeva objašnjava da RS i BiH definitivno imaju resurse na tom planu.

– Problem je što nema kapitala koji bi doveo do njihovog korišćenja. Smatram da bismo se trebali okrenuti malim proizvođačkim pogonima, pa bi tako i grad kao što je Banjaluka mogao sam sebe da hrani. Što se tiče ulaganja u nauku po ovim pitanjima, ona su jako mala, a veliki problem je i to što se nabavlja najjeftinija oprema, koja je često i najlošijeg kvaliteta – naglašava Nikolina.

(Bojan Rečević/E trafika)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender