23. 01. 2021.
Dok hrana u menzi poskupljuje a u skupštini pojeftinjuje studenti organizuju žurke

Dok hrana u menzi poskupljuje a u skupštini pojeftinjuje studenti organizuju žurke

Dok hrana u menzi poskupljuje a u skupštini pojeftinjuje studenti organizuju žurke

April u Banjaluci studentima je donio probleme sa ishranom u menzi ali i tradicionalnu žurku na otvorenom, povodom zatvaranja studentskih sportskih igara. Stara latinska krilatica kaže “Hljeba i igara”

Nastala je kao način na koji smiriti narod, učiniti ga srećnim i da manje pazi na ostale probleme.

Kod nas ipak to je modifikovano, igara ima, hljeba sve manje, ali zato su tu žurke, alkohol i drugi opijati umjesto hljeba.

7. aprila donesena je odluka o izmjeni cijena u studentskoj menzi.

Ovo povećanje cijena, koje se odnosi na studente koji nisu stanari studentskih domova, još je jedan udarac na već uveliko loš životni standard studenata u RS. Trenutno, navedena kategorija studenata doručak umjesto 60 feninga, kako je bilo ranije, plaća 2,60 KM, ručak 3,90 umjesto 1,40 KM, a večeru 3,20 umjesto jedne marke.

studenti naslovna

Studenti pak za to ne mare, šture izjave medijima predstavnika studentskih organizacija neću ni prenositi, jer nisu ni bitne a i došle su na upit novinara, ne kao njihova oštra reakcija.

“Odluka o utvrđivanju cijene smještaja i ishrane u toj ustanovi je u isključivoj nadležnosti Upravnog odbora Studenskog centra `Nikola Tesla`, u skladu sa Zakonom o studentskom standardu i Pravilnikom o kriterijumima i mjerilima za utvrđivanje cijene usluga studentskog standarda, i donosi je uz prethodno pribavljeno mišljenje studentskog predstavničkog tijela ustanove”, saopšteno je iz Ministarstva.

Za to vrijeme studentski predstavnici imaju važnija posla. Kako organizovati da žurka protekne u dobrom ritmu, kako obezbijediti izvođače i alkohol. Studentima je izgleda ipak to važnije od hrane.

Dok njihove kolege širom svijeta protestvuju javno i organizovano se bore za svoja prava, kod nas studenti prave žurke. Nije to samo žurka na otvorenom, tu su i žurke u klubovima, velike studentske takođe, razne nezaboravne brucošijade sa popustima na alkohol, popustima na razne brodove od alkohola, dok njihov brod lagano odlazi.

Naravno kada pjesma beogradskog sindikata “Sistem te laže” krene tokom žurke ili tokom after partija u nekom od popularnih klubova , tada isti ti studenti dižu ruke i glasno pjevaju o lošem sistemu i nisu daleko od istine.

Samo loš je takođe sistem organizovanja i rada studentskih organizacija a od svog dvorišta bi trebalo krenuti.

Ipak ne budite naivni, organizatori se spremaju kao po receptu za političke karijere i nerijetko završe u stranačkim klupama (ako već nisu u omladini neke partije) jer za političare hrana je ipak jeftinija, što svjedoči cjenovnik u entitetskom i državnom parlamentu gdje je cijena hrane ispod studentskog standarda.

studirali

Poslanici sa svojim platama od 2.500 do 7.000 KM plaćaju piletinu na pariški način 3,5 KM, a studenti čije se stipendije kreću u rasponu od 50 do 200 KM, i koje nisu redovne, za isti ovaj obrok treba da izdvajaju 3,9 KM.

Subvencija za studente nema, za političare ipak ima.

Boraca za prava studenata u studentskim organizacijama nema, budućih političara ima.

U međuvremenu ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da će poništiti odluku Upravnog odbora Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci o poskupljenju ishrane za studente koji se hrane u menzi, a nisu stanari studentskog doma, jer je protivzakonita.

Kako kaže ministar odluka je protivzakonita jer nije donesena u “pravom trenutku”.

“Oni su prema ovom pravilniku bili dužni da cijene odrede do 1. novembra godine u kojoj studenti počinju akademsku godinu, a oni su to uradili na kraju, odnosno u aprilu mjesecu, što je protivzakonito i odluka će biti poništena tako da studenti mogu biti bezbrižni – imaće cijenu ishrane kao i oni koji žive u studentskom domu”, pojasnio je Malešević.

Ovoga puta neko drugi se izborio za prava studenata, ili u prevodu “izborna je godina”, nećemo sada talasati.

Budite uvjerene čim izbori prođu odluka će stupiti na snagu jer kako ministar reče jedina greška je što treba da se cijene odrede prije početka akademske godine.

Studenti budite spremni za nove žurke, biće opet povoda jer nova poskupljenja dolaze.

studenti tekst

(Novak Čičković/mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender