16. 01. 2021.
Kako vam društvene mreže mijenjaju mozak

Kako vam društvene mreže mijenjaju mozak

Kako vam društvene mreže mijenjaju mozak

O raširenosti društvenih mreža dovoljno je kazati kako ih trećina populacije koristi, što je očit znak njihovog uticaja na društvo. Ali, brojna su istraživanja potvrdila kako društvene mreže utiču ne samo na ponašanje pojedinca tog društva, već i na njegov mozak i moždane procese.

1. Stvaranje zavisnosti:

Čak pet do deset odsto korisnika interneta ne može kontrolisati koliko vremena provodi online. Iako se radi o psihološkoj zavisnosti, ono što se u mozgu događa slično je procesima kod ovisnika o drogi ili alkoholu. Dolazi do jasne degradacije bijele tvari u predjelu mozga koji kontroliše emocije, pažnju i donošenje odluka, piše Srednja. Zato što društvene mreže pružaju neposredno zadovoljstvo uz vrlo malo uloženog truda, mozak stvara potrebu za tom stimulacijom. Svakom interakcijom počinjete sve više žuditi za ovom vrstom neurološkog uzbuđenja.

2. Umanjena sposobnost multitaskinga:

Studije su pokazale da tzv. česti korisnici interneta imaju lošije rezultate u testovima izmjene zadataka (eng. task switching tests). Povećan multitasking na internetu umanjuje mogućnost moždane filtracije nebitnih podataka i može dovesti do toga da teže pamtite informacije.

3. Sindrom fantomske vibracije:

Radi se o relativno novom psihološkom fenomenu u kojem si umišljate da je mobitel vibrirao, ali u stvarnosti nije. U jednoj je studiji 89 odsto ispitanika potvrdilo da im se to događa barem jednom u dvije sedmice. Tako im se ponekad dogodi da osjećaj svrbeža mozak prepoznaje kao vibraciju mobitela. Radi se o tome da je tehnologija uticala na promjene u našem živčanom sistemu, pa tako neuroni šalju podražaje do mozga, a on ih pogrešno interpretira.

4. Pojačano lučenje hormona sreće: Slično kao i konzumiranje čokolade, korištenje društvenih mreža utiče na pojačno stvaranje hormona sreće, dopamina. CT snimke mozga utvrdile su kako je centar za nagradu u mozgu puno aktivniji kada govorimo o sebi i svojim pogledima na stanje stvari, nego kada samo slušamo druge. Iz toga možemo zaključiti: sreća i užitak su veći, što više vremena provedemo u online komunikaciji. Pogotovo zato što nas odjednom sluša i gleda više ljudi, naši Facebook prijatelji i vjerni pratioci.

(N.N)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender