19. 01. 2021.
Počela predizborna tišina u Srbiji

Počela predizborna tišina u Srbiji

Počela predizborna tišina u Srbiji

U ponoć je počela predizborna tišina, koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, 24. aprila u 20 sati, a strankama je u tom periodu zabranjeno da se bave predizbornim aktivnostima.

Učesnici izborne trke u tom periodu ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe.

Zabranjena je izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procjena izbornih rezultata, slanje poruka biračima i postavljanje propagandnog materijala stranaka na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkog mjesta.

Građani Srbije će u nedjelju, od 7 sati, kada se otvaraju biračka mjesta, do njihovog zatvaranja u 20 sati, birati nove sazive republičkog i pokrajinskog parlamenta, kao i najvećeg broja lokalnih parlamenata.

Na predstojećim parlamentarnim izborima će se nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata, dok u trci za 120 poslanika Skupštine Vojvodine učestvuje 15 lista.

Glasački listići za parlamentarne izbore biće led sive boje, a kontrolni listić za provjeru ispravnosti glasačke kutije prljavo roze.

Za predstojeće izbore biće štampano 6.771.497 glasačkih listića, a građani će pravo glasa moći da iskoriste na ukupno 8.378 biračkih mjesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, a 38 u inostranstvu.

Na Kosovu i Metohiji izbori će biti održani na 90 biračkih mjesta, koja će biti raspoređena na 21 lokaciji.

Državljani Srbije koji žive u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD na glasanje izlaze dan ranije, u subotu, 23. aprila, od 7 do 20 časova po lokalnom vremenu, dok će glasanje u Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Njemačkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnog Gori, Češkoj i Švajcarskoj biti obavljeno takođe u nedjelju.

Rezultati glasanja na biračkim mjestima u inostranstvu ne smiju se javno saopštavati, niti isticati na biračkom mjestu prije završetka glasanja u Srbiji.

Srbija će zvanične rezultate izbora znati najkasnije do 28. aprila u 20 sati, do kada Republička izborna komisija (RIK) ima rok da ih utvrdi i objavi u “Službenom glasniku”.

Slijedeći taj kalendar, dodjela mandata novim poslanicima je predviđena do 8. maja, budući da se to mora dogoditi u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora.

Regulativa predviđa da se prva sjednica novog saziva parlamenta održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora, nakon čega slijedi proces formiranja Vlade.

Vlada mora biti formirana najkasnije u roku od 90 dana od konstituisanja parlamenta.

Za nadgledanje izbora akreditovano je 1.687 domaćih i 196 stranih posmatrača.

Posmatrači će pratiti rad RIK-a kao i rad biračkih odbora, a CeSID će imati 705 posmatrača, Udruženje “Crta” 509, Udruženje “Građani na straži” 462, Udruženje “Akademska inicijativa Forum 10″ devet posmatrača za rad biračkih odbora u Novom Pazaru, dok će Udruženje Komiteta pravnika za ljudska prava JUKOM imati dva posmatrača za praćenje rada RIK-a.

Među brojnim stranim posmatračima su OEBS/ODIHR, ambasade Francuske, Rumunije, Italije, Njemačke, Turske, Slovačke, Velike Britanije, Bugarske, Belgije, Austrije, Norveške, Ukrajine, SAD, Kanade, Australije, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope, Centralne izborne komisije Ruske Federacije, BiH, Slovenije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender