25. 01. 2021.
Srednjoškolci iz Maglaja i Žepča uživali u posjeti Banjaluci

Srednjoškolci iz Maglaja i Žepča uživali u posjeti Banjaluci

Srednjoškolci iz Maglaja i Žepča uživali u posjeti Banjaluci

Tri nacionalnosti i vjeroispovijesti pod jednim krovom – srednjoškolci iz Maglaja i Žepča jedni su od rijetkih u Federaciji koji idu u istu školu.

Imaju jedan kolektiv, jedno rukovodstvo, i dva ili tri nastavna programa. Sami su predložili nastavnicima posjetu Republici Srpskoj. Želja im je ispunjena, i danas su posjetili Banjaluku.

Obišli su samostan “Marija Zvijezda”, “Hram Hrista Spasitelja”, i “Ferhadiju”. Mladog Žepčanina Bulenta Šaćiragića ipak je najviše obradovala posjeta Narodnoj skupštini.

“Bila su tu neka očekivanja, pošto dolazimo u posjetu samoj Narodnoj skupštini, očekivao sam da će to biti na nekom višem nivou i da će mo biti lijepo primljeni. I zaista, to se i desilo, i bilo je tako”, kaže Bulent Šaćiragić, mješovita srednja škola Žepče.

Mnogi od njih prvi put su u Banjaluci. Iako ne poznaju vršnjake iz Srpske, društvene mreže ruše većinu barijera. Većina se dopisuje sa ovdašnjom omladinom, i za njih imaju samo rječi hvale. Marija Tadić nikada ranije nije bila u Srpskoj. Nju, kaže, politika ne zanima, ali se zato oduševila posjetom vjerskim objektima.

“Ja sam osobno zainteresovana za druge religije, pošto svoju poprilično znam, pa mi nije toliko interesantna. I, ovo me upravo oduševilo, zato što je drugačije, pogotovo mi se sviđa, pošto sam muzička škola, polifonija, ton, i ta muzika, ne znam. Prelijepo mi je ovdje bilo. Baš pravoslavna crkva”, ispričala Marija Tadić, mješovita srednja škola Žepče.

Odbor za međureligijsku saradnju iz Žepča svesrdno je podržao ideju srednjoškolaca, a pridružio im se i OEBS. Posjeta Srpskoj je, kažu, idealna prilika da se mladi oslobode predrasuda o drugim nacionalnostima i vjeroispovijestima.

“Suživot teška riječ. Suživot postoji, ali još treba vremena. Evo odbor, mi smo se na tom području bazirali, da pokušamo popraviti ono što se prije dvadesetak godina dogovilo”,rekao je Branko Radoš, Odbor za međureligijsku saradnju Žepča.

Omladinci iz Žepča i Maglaja jednoglasno odgovaraju da bi u Banjaluku voljeli ponovo da dođu. Organizatori su, poručuju, prezadovoljni posjetom i gostoprimstvom, i kažu da bi takvi izleti mogli da postanu tradicija.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender