18. 01. 2021.
Protest u Banjaluci: Roditelji traže pravdu

Protest u Banjaluci: Roditelji traže pravdu

Protest u Banjaluci: Roditelji traže pravdu

Danas je u Banjaluci održana protestna šetnja koju su predvodile majke Nikole Đurovića (21) i Jovana Arbutine (19), dvojice mladića poginulih u saobraćajnim nesrećama.

Aleksandra Saška Đurović i Ljiljana Arbutina odlučile su se na protest kako bi ukazale na da je za smrt njihove djece izrečena premala kazna, odnosno da nisu otkriveni pravi krivci.

Jovan Arbutina poginuo je 18. januara prošle godine, kada ga je na pješačkom prelazu udario “pežo 308” u ulici Krajiških brigada u Banjaluci. Na istom mjestu, u blizini semafora i skretanja za naselje Rakovačke bare, poginuo je i Nikola Đurović u avgustu 2011. godine.

Prisutnim novinarima u parku Petra Kočića Ljiljana Arbutina je ponovila da je niko iz suda i tužilaštva niko nije obavijestio o presudi i procesu suđenja.

“Otišla sam u banjalučko Tužilaštvo da provjerim ima li napretka u suđenju i saznam da je presuda donesena 17. novembra prošle godine, a da me niko nije ni pozvao na izricanje kazne, niti me obavijestio o toku suđenja ni prije ni poslije izricanja presude.

U izvještaju nesreće piše da je navodna brzina auta koje je ubilo Jovana bila 78 kilometara na sat. Ja ne negiram da je moje dijete prelazilo na crvenom svjetlu, ali želim pravdu. Ta brzina sigurno je bila veća, jer je Jovan imao 25 povreda, od toga pet smrtonosnih”, priča kroz jecaj i suze Ljiljana Arbutina.

Zbog nesreće u kojoj je stradao Jovan Arbutina osuđen je vozač Goran Zrnić na šest mjeseci zatvorske kazne i 1.500 KM troškova suđenja.

“Uskoro će jedan medij, ne mogu sada da vam kažem koji, objaviti pismo koje će uzdrmati sve… U tom pismu su navedene sve malverzacijama u ovom slučaju, od uviđaja do presude.Imam nezvanične informacije da je ubica dao 18.000 evra kako bi kupio svoju slobodu”, kaže Ljuljana Arbutina.

Zbog nesreće u kojoj je stradao Nikola Đurović, osuđen je na četiri godine zatvora Nenad Radinković, koji je vozeći “audi” prošao kroz crveno i udario u Đurovićev automobil.

Nikolina majka Aleksandra Saška Đurović tvrdi da za upravljačem “audija” nije bio Radinković, nego visoki funkcioner RS.

“Ovom šetnjom želim da podsjetim javnost da do sada od zvaničnih institucija nismo dobili odgovor ko je u stvari pravi ubica. Bila je sumnja na bivšeg ministra unutrašnjih poslova Stanislava Čađu, međutim, on je nedodirljiv jer ima ‘zaleđinu’ predsjednika Republike i doktora Škrbića.

Za smrt moga sina je okrivljen Radinković Nenad, koji je sada u zatvoru u Francuskoj. On je nastavio da za vlast švercuje oružje, podmetnuto mu je na francuskoj granici da bude uhapšen, a ostao je tamo da ne bi mogao da progovori. I dan danas 99 posto Banjalučana zna da je to uradio Stanislav Čađo, ili je donekle upleten u to”, kaže Aleksandra Saška Đorđević.

U današnjoj protestnoj šetnji učestvovalo je pedesetak građana Banjaluke, prijatelja i rodbine, koji su noseći fotografije nastradalih mladića prošetali do Centra javne bezbjednosti, Okružnog suda i Tužilaštva.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender