20. 01. 2021.
Kako će izgledati srpski parlament nakon vanrednih izbora

Kako će izgledati srpski parlament nakon vanrednih izbora

Kako će izgledati srpski parlament nakon vanrednih izbora

SNS će i dalje sama imati većinu u srpskom parlamentu, ali “tanju” i u slučaju da ovog puta ne bude imala partnera, naspram sebe će imati brojniju opoziciju.

Bar tako pokazuju posljednji podaci koje je objavio RIK, na osnovu 97,45 obrađenih biračkih mjesta.

Prema tim rezultatima, naprednjaci su odnijeli ubjedljivu pobjedu na izborima sa nepunih 50 odsto glasova, a u osim njih će u klupama sjediti i poslanici sa čak još 11 lista, od kojih je pet manjinskih.

Na izborima 2014. u parlament je ušlo samo sedam lista – dvije su činile vlast (koalicije oko SNS i SPS), dvije su bile opozicija (DS i SDS), a tri su bile manjinske (SVM, SDA, PZDP).

Prema posljednjim rezultatima, sve te liste imaće manji broj poslanika u novom sazivu.

SNS će prema posljednjim rezultatima imati 131 poslanika, odnosno pet iznad neophodne većine. To je za 27 poslanika manje nego u prošlom sazivu, dok će SPS-JS, druga najjača lista u Srbiji i dosadašnji partner naprednjaka, imati 30 poslanika, odnosno 14 manje nego u prošlom sazivu.

Povratnici u poslaničke klupe iz SRS će nakon četvorogodišnje pauze imati 21 poslanika, a iza njih se nalazi tzv. demokratska opozicija.

Iako su tokom noći svi osim DS “igrali” oko cenzusa, u skupštinskoj sali će svoja mjesta imati i pokret Dosta je bilo, lista DSS-Dveri i lista LDP-LSV-SDS.

Najbolji rezultat iz te grupe lista ostvarile su demokrate i DJB, koji će imati po 16 mandata. DS je osvojio tri poslanička mjesta manje nego u prošlom sazivu, dok je pokretu Saše Radulovića ovo višestruko bolji rezultat nego na prošlim izborima i prvi put su u parlamentu.

U parlament se vraća i LDP, ovog puta zajedno sa SDS i LSV i ukupno 13 mandata, što je za pet mandata manje nego što je stranka Borisa Tadića imala samostalno od 2014. godine

I DSS je ponovo parlamentarna stranka, koja će sa Dverima imati takođe 13 poslanika.

Osim njih, u parlament bi treblo da uđu manjinske liste SVM (4), BDZ Sandžaka Muamera Zukorlića (2), SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina (2), Zelena stranka (1) i Partija za demokratsko delovanje (Ardita Sinani) 1.

Broj mandata:

SNS 131
SPS 30
SRS 21
DS 16
DJB 16
LDP-LSV-SDS 13
DSS-Dveri 13
SVM 4
BDZ 2
SDA 2
Zeleni 1
PZDD 1

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender