22. 01. 2021.
NUB RS slavi 80 godina postojanja

NUB RS slavi 80 godina postojanja

NUB RS slavi 80 godina postojanja

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske obilježiće danas 80 godina rada svečanom akademijom, izložbom i kampanjom „Njegujmo srpski jezik“.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Ljilja Petrović Zečić rekla je da će kampanja “Njegujmo srpski jezik” trajati do kraja godine, čime se obilježavanje ovako značajnog jubileja neće svesti samo na jedan dan.

-Kompletan projekat kampanje preuzeli smo iz Srbije i dugujemo veliku zahvalnost svima koji su nam to omogućili – rekla je Zečićeva novinarima u Banjoj Luci.

Ona je navela da su u okviru kampanje pripremljene poruke i jezičke nedoumice koje su predstavljene na edukativnim posterima, u džinglovima za radio, te spotovima za televiziju. Zečićeva je dodala da je pripremljena i izložba portreta poznatih i drugih ličnosti koje su na specifičan način doprinijele razvoju biblioteke.

– Izložba će biti predstavljena u sedam gradova Srpske – istakla je Zečićeva. Ona je navela da Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske raspolaže fondom od više od 700.000 publikacija, te da je dnevno posjeti oko 800 građana.

Zečićeva je podsjetila da je ova biblioteka od 2007. godine ušla u proces digitalizacije, a da je do danas digitalizovano više od 100.000 knjiga.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender