28. 01. 2021.
Renato Stopić, gimnazijalac iz Banjaluke, rekorder u slaganju Rubikove kocke (VIDEO)

Renato Stopić, gimnazijalac iz Banjaluke, rekorder u slaganju Rubikove kocke (VIDEO)

Renato Stopić, gimnazijalac iz Banjaluke, rekorder u slaganju Rubikove kocke (VIDEO)

„Jednog dana sam gledao na televiziji jednog Brazilca koji je slagao kocku. On je složio za deset sekundi.  To me je jako zainteresovalo, pa sam na internetu našao uputstva kako se slaže Rubikova kocka“, kaže Renato Stopić, šesnaestogodišnjak iz Banjaluke za mojKontakt.com

Stapić je je na takmičenju u “spidkjubingu”, odnosno brzom slaganju Rubikove kocke koje je održano u banjalučkoj gimnaziji proteklog vikenda, osvojio tri medalje za najboljeg takmičara u BiH, a postavio je i tri nacionalna rekorda.

Ovo je prvi put da je ovakvo takmičenje organizovano u Srpskoj i to u organizaciji Saveza misaonih igara RS koji je i pomogao ovaj turnir u finansijskom i organizacionom dijelu.

Stopić kaže da je do sada učestvovao na šest takmičenja, a to su sve bila međunarodna takmičenja, u Beogradu, Osijeku i sada u Banjaluci.

„Kocku sam počeo slagati jer sam htio da ubijem malo vremena, a kasnije sam krenuo na takmičenja. Discipline variraju od slaganja 2×2 kocke i ove obične kocke , zatim velikih kocki 7×7, različitih oblika kao što su piramide ili  petostrane kocke . U Banjaluci je učestvovalo više takmičara iz različitih zemalja, iz Hrvatske, BiH, Mađarske i Slovenije“, rekao je Stopić.

Ovaj gimnazcijalac objašnjava da je najbitnije za uspjeh da se nauči kako da se kocka okreće brzo.

„Par osoba sam naučio kako složiti kocku ali ih nisam nagovorio da se takmiče. Jako je lako naučiti, za početnike. Najbolje što mogu je da potraže uputstva na internetu, postoje razni načini kako da se složi. Trebaće im sat vremena da nauče ali će znati zavijek.“

U „spidkjubingu“ postoje i ekstremne discipline – slaganje nogama i slaganje sa povezom na očima. Svjetski rekorder je Lukas Eter – ovaj Amerikanac kocku sliži za 4,9 sekundi.

Renato složi kocku za 33 sekunde, jednom rukom. Pogledajte:

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender