21. 01. 2021.
Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja: Nikakva stradanja i nepravde ne smiju podijeliti Srbe

Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja: Nikakva stradanja i nepravde ne smiju podijeliti Srbe

Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja: Nikakva stradanja i nepravde ne smiju podijeliti Srbe

Njegova svetost patrijarh Srpski Irinej poručio je u Vaskršnjoj poslanici da je Sveti Sava srpskom narodu ukazao na Hristov put kao jedini put života i da stoga nikakva stradanja i nepravde ovosvjetskih moćnika ne mogu i ne smiju podijeliti Srbe.

On je podvukao da je mnogo gorčine i tuge u srpskom narodu nakon svih teških iskušenja kroz koje je prošao i prolazi, ali da, ipak, nipošto ne smije da padne u očajanje.

“Jer, kada strada, hrišćanin se još više kaje pred Bogom, a istovremeno se i raduje jer zna da Gospod neće prezreti srce ispunjeno nadom. Stoga se molimo Bogu, draga naša djeco duhovna, da nas sačuva od mržnje i zlih dijela, a da nas nauči ljubavi kojom je On zavolio ovaj svijet. Ako budemo u stanju da prepoznamo bol i patnju bližnjega i pokajemo se za grehe svoje, naš trud neće biti uzaludan nego će nam biti na spasenje i na život vječni”, poručio je patrijarh srpski.

On je ukazao da se na praznik Vaskrsenja Gospodnjeg Srbi molitveno sjećaju svih prognanih sunarodnika koji već dvije decenije ne mogu da se vrate u svoje domove, ali i onih koji su ostali da žive na pradjedovskim ognjištima i zajedno sa svojim duhovnim pastirima trpe prijetnje i pritiske samo zato što su pravoslavni Srbi.

“Posebno saosećamo sa našom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji. Oni, živeći i Boga slaveći na iskonskoj srpskoj zemlji, nastavljaju da svedoče tajnu Hristovog stradanja i Vaskrsenja. Svetolazarevsko Kosovo uvijek je bilo u znaku Krsta i Vaskrsenja. Koliko je samo puta naš narod stradao, ali opet se, Božjom silom, uspravljao i obnavljao, nastavljajući da hodi putem Hristovim”, poručio je patrijarh srpski.

On je ukazao na potrebu međusobnog oprosta i na to da čovjek ne smije da izgubi dar da se raduje i da voli.

“Iako živimo u teškom vremenu, punom neizvjesnosti i tragedija ne smijemo, ugledajući se na drevne hrišćane, da prestanemo da se radujemo i Hristovom ljubavlju volimo, i to ne samo jedni druge već i neprijatelje naše, da nas ništa ne bi odvuklo sa puta života koji nam je Hristos darovao. Ako jedni drugima ne oprostimo, neće se ni nama oprostiti, a ako osuđujemo, već smo mi sami osuđeni, uči nas Gospod”, rekao je Irinej.

Kao posebno važno patrijarh Irinej je istakao potrebu da pravoslavni Srbi sačuvaju svetinju braka i porodice, vaspitavajući djecu u vjeri, strahu Božjem i čistoti, ne zaboravljajući da je porodica “domaća Crkva” i temelj hrišćanske zajednice.

“Redovno učestvujmo u evharistijskim sabranjima pričešćujući se telom i krvlju Hristovom i tako svi postajući jedno telo, telo Hristovo, narod izabrani, Crkva Boga živog”, rekao je srpski patrijarh.

Patrijarh Irinej je podsjetio da danas hrišćani stradaju širom svjeta, posebno na Bliskom istoku i u Ukrajini, te ukazao da primjer njihove vjere i njihovog trpljenja treba da bude ohrabrenje i jemstvo Srbima da Gospod nikada neće ostaviti svoju Crkvu i da se blagodat Božja umnožava upravo ondje gdje se umnožilo stradanje.

“Potrudimo se zato da oni koji nisu upoznali svetlost Hristovog učenja vide u nama put i u nama prepoznaju istinske naslednike apostola i svetitelja Hristovih!”, poručio je patrijarh srpski Irinej u Vaskršnjoj poslanici, uz tradicionalni hrišćanski pozdrav “Hristos Vaskrse!”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender