17. 01. 2021.
ANKETA: Ko bi bio najbolji kandidat za gradonačelnika Banjaluke?

ANKETA: Ko bi bio najbolji kandidat za gradonačelnika Banjaluke?

Anketa – ko je najbolji kandidat za gradonačelnika: Najviše glasova Radojičiću i Stevandiću

U dvodnevnoj anketi  na portalu mojKontakt.com, na anketno pitanje: “ko je najbolji kandidat za gradonačelnika Banjaluke”, odgovorilo je 1978 posjetilaca sajta.

Najviše glasova dobio je predsjedniki Gradskog odbora SNSD-a Igor Rarodojičić. Na drugom mjestu je predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, a na mjestu iza njega Dragan Čavić, predsjednik Narodnog demokratskog pokreta.

Čavića prati Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, nešto slabije od njega stoji sadašnji gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović. Iza njega su Budimir Balaban iz DNS. Najmanje glasova dobila je opcija: Niko od ponuđenih.

Evo kako izgleda konačan poredak i procenti glasova:

             Igor Radojičić (33%, 653 glasa)

Radojičić: Ukidanje privatnih fakulteta neće rješiti probleme u obrazovanju

             Nenad Stevandić (26%, 515 glasova)

Nenad Stevandić: Protesti i kontra-protesti – 8000 KM protiv 3000 KM

             Dragan Čavić (21%, 424 glasa)

Čavić kandidat za gradonačelnika Banjaluke

             Branislav Borenović (11%, 211 glasova)

borenovic

             Slobodan Gavranović (4%, 73 glasa)

Gavranović: Banjaluka će biti još razvijeniji privredni centar

             Budimir Balaban (3%, 64 glasa)

balaban

             Niko od ponuđenih (2%, 38 glasova)

Kako će izgledati stvarni poredak saznaćemo nakon lokalnih izbora koje će Centralna izborna komisija BiH zakazati za 2. oktobar ove godine.  Takođe, još uvijek nije sasvim sigurno ni ko će biti kandidati na izborima, ali imena iz naše ankete najčešće se spominju, a među njima neki i češće od drugih.

SNSD, najača stranka u koaliciji koja je na vlasti u Banjaluci, skoro je izvjesno, pokušaće da kandiduje Igora Radojičića, predsjednika GO SNSD i poslanika u Narodnoj skupštni RS. Radojičić ima podršku Socijalističke partije, a ostalo mu je da isto obezbijedi i onu Demokratskog narodnog saveza, koji „iz drugog plana“ najavljuje da dogovor još nije postignut i da bi i oni mogli imati svog kandidata . Ime koje se najčešće spominje u tom slučaju je Budimir Balaban, predsjednik Skupštine grada.

Stranke opozicionog Saveza za promjene najavile su da će imati zajedničkog kandidata, a da bi to mogao biti Dragan Čavić, najavio je i sam predsjednik NDP. Druga opcija o kojoj se razgovaralo u SZP je Branislav Borenović, predsjednik PDP.

Kao i Čavić, Nenad Stevandić je bio kandidat za gradonačelnika izborima 2012. godine.  Nema potvrde da će se Stevandić i ovaj put kandidovati i to ispred Ujedinjene Srpske, ali ako to učini mogao bi dobro poremetiti računicu i kandidatu SNSD-a, tj. vladajuće koalicije, ali i kandidatu SZP.

Rok za prijavu stranaka i nezavisnih kandidata ističe 20. maja. Za koalicije i liste nezavisnih kandidata je 14. jun. Nedugo nakon toga stranke i koalicije će morati dostaviti i liste kandidata za načelnike i članove opštinskih skupština.

Ovogodišnji opštinski izbori trebali bi koštati oko osam miliona KM.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender