18. 01. 2021.
Nјemačka najmoćnija u Evropi, BiH se ne spominje

Nјemačka najmoćnija u Evropi, BiH se ne spominje

Nјemačka najmoćnija u Evropi, BiH se ne spominje

Nemačka je bez premca najuticajnija evropska država, dok Srbija zauzima 19. mjesto, navodi evropsko izdanje sajta “Politiko”, koji je listu načinio poredeći uticaj lidera zemalja i ambasadora u EU.

 Na listi su članice EU i države kandidati za članstvo.

Politiko je listu najuticajnijih država načinio kombinujući uticaj lidera država i ambasadora u EU, koji predstavljaju vezu između Brisela i prijestonica, stabilnost vlada, jasnu strategiju i “sirovu snagu država”, prenosi RTS.

Za srpskog premijera Aleksandra Vučića, Politiko navodi da se dobro kotira kao čovjek sa kojim Brisel može da rješava probleme, pa je Srbija rangirana bolje od brojnih članica EU, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Portugal, Bugarsku i Rumuniju.

Ključni faktor pri sastavljanju ove rang-liste, navodi Politiko, je rastući uticaj lidera posljednjih godina, ali i značaj uloge ambasadora koji pripremaju susrete i “održavaju diplomatiju u životu” između takvih susreta.

Među liderima, njemačka kancelarka Angela Merkel je bez premca, navodi Politiko.

Velika Britanija je druga najuticajnija država EU, smatra Politiko, Francuska je na trećem, a Italija na četvrtom mjestu.

Od okolnih država, Mađarska je rangirana kao šesta najuticajnija evropska država, dok je premijer Viktor Orban opisan kao političar sa dugoročnom strategijom.

Hrvatska se nalazi na 30. mjestu ove liste, pri čemu će nastojanja Zagreba da blokira evropski put Srbije izazvati negativne posljedice i gubitak uticaja, navodi Politiko.

Rumunija se nalazi na 27. mjestu, Bugarska mjesto iza, dok se Grčka nalazi na 11. mjestu.

Od kandidata za članstvo, od 31. do 33. mesta nalaze se Crna Gora, Makedonija i Albanija. Bosna i Hercegovina nije ušla na ovu listu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender