27. 01. 2021.
Tuzla: Štrajkači prvo iskopali grobove, a sad prijete samoubistvom skokom sa silosa!

Tuzla: Štrajkači prvo iskopali grobove, a sad prijete samoubistvom skokom sa silosa!

Tuzla: Štrajkači prvo iskopali grobove, a sad prijete samoubistvom skokom sa silosa!

Radnici “Tuzla kvarca” koji već 18 dana štrajkuju glađu popeli su se na silose u okviru pogona i prijete da će skočiti. Oni odbijaju da siđu i prijete da će se ubiti ukoliko im se ne obrati direktor.

“Grupa radnika ogorčena je odnosom i ponašanjem Premijera Vlade TK-a Bege Gutića, a posebno nakon uvrede kojom štrajk glađu opisao kao perfomans. Odlučili su se na radikalnije mjere i popeli su se na silose sa kojih prijete da će se baciti.

Direktor firme je na putu prema firmi i u ime Uprave činimo sve da radnici sigurno siđu sa silosa jer nije jedna koncesija i firma nije vrijedna niti jednog ljudskog života.

Još jednom pozivamo premijera da posjeti rudare i da razgovara o problemu koncesije i problemu korupcije u Vladi TK”, saopštili su iz Centra za odgovornu demokratiju Luna koji se nalaze u krugu tvornice.

Zlatan Velagić, zamjenik direktora firme, za Tuzlanski.ba je izjavio da su u krug firme došli vatrogasci, Hitna pomoć i kordon policije.

“Jedan radnik se okliznuo i malo je falilo da padne sa silosa. Za 18 dana koliko radnici štrajkaju niko ih nije obišao i pokušao pomoći u rješenju problema. Nevjerovatno! Svi pokušaji i zahtjevi za rješenje problema kojim bi otpočela proizvodnja u firmu su ignorisani od Vlade TK. Svaki dan se šalju dopisi i prijedlozi od strane Uprave, ali Vlada TK ćuti. Ne znam više šta bih rekao. Zgrožen sam ovime što se dešava”, kazao je Velagić.

Radnici Tuzla-Kvarca već 18 dana štrajkuju glađu, a od prije tri dana su u potpunoj izolaciji. Zatvorili su se prostorijama preduzeća i odbijaju kontakt sa bilo kim. Istovremeno, njihove kolege koje takođe štrajkuju, ali izvan tih prostorija, u dvorištu firme iskopale su pet grobova.

To su, kako su pojasnili tada, uradili jer ih Vlada TK-a ignoriše, a oni se nalaze u lošem zdravstvenom stanju, pa će se ta grobna mjesta uskoro početi popunjavati.

“Naši zahtjevi su jasni i mi samo tražimo da radimo. Ako nam se to onemogući, ako nam Vlada TK-a ne da koncesiju, mi smo spremni i umrijeti. Zato su kolege i iskopale grobove”, kazala je prije četiri dana jedna od radnica.

Vlada TK-a je, podsjećamo, prošle godine povukla ranije donesenu odluku o davanju koncesije Tuzla-Kvarcu zbog postojanja optužnice protiv ove firme za tešku krađu od oko 200 hiljada KM. Pored toga, firma je Kantonu dužna i oko 118 hiljada KM za ranije eksploatacije.

Kantonalni ministar industrije Srđan Mićanović prije nekoliko dana je izjavio da Vlada TK-a ništa dodatno neće uraditi za Tuzla-Kvarc, jer se faktičko stanje nije promijenilo.

Tokom štrajka radnika Hitna pomoć je u nekoliko navrata intervenisala, a nekoliko ih je hospitalizovano. Iscrpljeni su i malaksali…

(Mondo.ba)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender