27. 01. 2021.

Dodik: Bolnica u Istočnom Sarajevu biće gotova za godinu i po

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bi nova bolnica u Istočnom Sarajevu trebalo da bude izgrađena u rekordnom roku od godinu i po dana.

“U svrhu izgradnje bolnice u Istočnom Sarajevu biće izdvojeno 50 miliona KM. Izvođač radova trebao bi u roku od godinu i po dana da završi posao, a izgradnja treba da počne tokom predstojećeg ljeta”, rekao je Dodik večeras na tribini “Riječ predsjednika” na Sokocu.
Dodik je podsjetio na dosadašnja višemilionska ulaganja Vlade Srpske na Sokocu, među kojima je i izgradnja nove sportske dvorane, kao i na konstantna ukupna ulaganja na području Istočnog Sarajeva.

“Na području Istočnog Sarajeva do sada je investirano više od 100 miliona KM, pogotovo u donjem dijelu području grada, među kojima je i izgradnja tunela i škola”, istakao je predsjednik Srpske.

Vlada radi na ubrzanom ekonomskom razvoju

Navodeći da je činjenica da nedostaje novih radnih mjesta i da je nezaposlenost problem, Dodik je istakao da Vlada želi i radi na ubrzanom ekonomskom razvoju i da se trenutno grade novi proizvodni pogoni u Dubici, Srpcu, Kneževu i Nevesinju.

“Naša ekonomija nije imala velike rezultate, ali je, ipak, domaći proizvod u porastu za gotovo 100 odsto od stvaranja Srpske. Termoelektrana Stanari je gotova i Republika Srpska ima obezbjeđenu trajnu energetsku stabilnost i najjeftiniju struju u regionu”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, šteta od 2,1 milijarde KM koju je Srpska pretrpjela u katastrofalnim poplavama, je u velikom dijelu sanirana izgradnjom mostova i ostalih objekata.

“Plate i penzije su prioritet aktuelne vlasti Srpske, problem jesu sada podsticaji jer su ukupne obaveze Republike Srpske u porastu, kao što je naplata ratne štete i izmirenje dugovanja”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da saradnja vlasti Srpske sa vlastima Srbije nije bila nikada bolja, a da je i kontinuirana uspješna saradnja sa Rusijom koja daje značajne investicije.

“Republika Srpska je jedan od najvažnijijih faktora antiterorističke koalicije u regionu, a policija Srpske je, takođe, najjača u regionu”, istakao je Dodik navodeći da se planira uvođenje rezervnog sastava policije.

Dodik je naveo da na području Srpske ima uticaj 111 organizacija koje se mogu dovesti u vezu sa djelovanjem radikalnog islama. “U BiH ima 5.000 organizovanih ljudi koji su potencijalna opasnost od kojih je u Siriji bilo 500, a 150 ih se vratilo u Siriju”, naveo je Dodik govoreći o unatrašnjoj prijetnji terorizma.

Dodik je istakao da će se vlasti Srpske suprostaviti jačanju organa na nivou BiH koji su usmjereni protiv Republike Srpske i koji je slabe, a u čemu imaju učešće i stranke Saveza za promjene koje participiraju u vlasti na nivou BiH. Predsjednik Srpske je napomenuo da politika aktuelnih vlasti Srpske nije politika ulaska u NATO, navodeći da o tom krupnom pitanju treba da se opredijeli narod na referendumu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender