20. 01. 2021.
I minut vježbanja je koristan za zdravlje

I minut vježbanja je koristan za zdravlje

I minut vježbanja je koristan za zdravlje

Većina ljudi tvrdi da nema vremena za vežbanje, ali profesor kineziologije Martin Gibala kaže da to više nije dovoljan izgovor.

Nova studija objavljena u časopisu PLOS One pokazala je da samo jedan minut intenzivnog vježbanja može biti koristan koliko i 45 minuta umjerene aktivnosti.

“Ako kao ja samo želite da budete zdraviji i u boljoj kondiciji, ne morate vježbati po 45 minuta dnevno. Možete imati koristi i od samo jednog minuta intenzivne aktivnosti”, kaže Gibala.

On je sa istraživačima podijelio 27 ispitanika koji nisu imali naviku da vježbaju u tri grupe.

Prva grupa je nastavila sa neaktivnim načinom života na kakav je navikla, druga je vježbala 45 minuta na stacionarnom biciklu uz obaveznih pet minuta zagrijevanja i istezanja, a posljednja grupa je radila intervalni trening u trajanju od 10 minuta. Ova posljednja, imala je po tri intervala od 20 sekundi tokom kojih je maksimalnom brzinom okretala pedale, a oni su se smjenjivali sa dva dvominutna perioda sporog okretanja pedala i uključivali pet minuta zagrijevanja i istezanja.

Obje grupe vežbale su tri puta nedeljno tokom 12 nedelja i pokazali su gotovo identična poboljšanja kad je riječ o njihovom zdravlju i kondiciji.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender