27. 01. 2021.
Peru: Otkriven ogroman drevni crtež

Peru: Otkriven ogroman drevni crtež

Peru: Otkriven ogroman drevni crtež

Japanski i peruanski arheolozi, zaslužni za otkriće u pustinji Naska, procjenjuju da je geoglif nacrtan prije 2.000 godina.

U civilizaciji Naska najzanimljiviji veliki geoglifi, crteži na tlu nastali skidanjem površinskih slojeva zemlje Novi tajanstveni divovski crtež na tlu, koji su prije 2.000 godina nacrtali pripadnici civilizacije Naska, otkriven je u pustinji na jugu Perua, objavilo je Ministarstvo kulture te zemlje.

Grupa japanskih i peruanskih arheologa, zaslužnih za to otkriće u pustinji Naska, procjenjuje da je geoglif nacrtan prije dva milenija.

“Figurativni motiv otkriven je u okviru misije predvođene naučnikom Mazatom Sakaijem, blizu procjepa Majuelos, 12 kilometara od mjesta gdje se nalaze linije ili geoglifi Naske”, rekao je arheolog Johny Isla, zadužen za naslijeđe te civilizacije unutar Ministarstva kulture.

Pretpostavlja se da je na crtežu dugorepi makao “Identifikovali su figurativni motiv, koji nije mnogo vidljiv. Ne zna se radi li se o zoomorfnim ili antropomorfnim figurama, jer su relativno erodirale”, kazao je Isla, ističući da je do otkrića došlo krajem 2015. godine.

Otkriće je spomenuto na internet stranici španskog National Geographica, u okviru istraživanja koje je tokom sedam godina provodio Sakai s ekipom s japanskog univerziteta Yamagata. Na stranici je navedeno da crtež, koji se proteže na gotovo 30 metara, predstavlja životinju koja podsjeća na majmuna sa dugim repom (Makao).

Sakai procjenjuje njegovu starost između 2.000 i 2.500 godina. U julu 2015. godine je ista japanska ekipa otkrila 24 geoglifa, podsjetio je Isla. Na popisu kulturne baštine Iz ptičje perspektive mogu se uočiti motivi i ukrasi (životinje, ljudi i biljke), slični onima na keramici. Značenje crteža nije sasvim jasno, no vjerovatno su vezani uz religijska vjerovanja. Od 1994. godine su na Listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

(Aldžazira)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender