27. 01. 2021.
Blagodatni oganj iz Jerusalima stiže i u Banjaluku

Blagodatni oganj iz Jerusalima stiže i u Banjaluku

Blagodatni oganj večeras u crkvama u Srpskoj i Srbiji

U pravoslavnim hramovima u Srbiji i Republici Srpskoj večeras će biti organizovan svečani doček Blagodatnog ognja ili plamena sa groba Isusa Hrista, koji će iz Jerusalima i ove godine biti prenesen u Beograd i podijeljen svim eparhijama Srpske pravoslavne crkve (SPC) u regionu.

Blagodatni oganj biće večeras dopremljen na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, dok se doček u hramovima u Republici Srpskoj očekuje oko ponoći.

Oganj će u Beograd donijeti delegacija SPC, sa Njegovim preosveštenstvom episkopom slavonskim Jovanom na čelu, i zvanični predstavnici Srbije.

Blagodatni oganj potom će iz Jerusalima, preko Tel Aviva, večeras stići na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, odakle će, uz svečanu pratnju, biti prenesen do Hrama Svetog Save na Vračaru.

Doček Blagodatnog ognja biće organizovan ispred hrama Svetog Save u 22.30 časova, a prisustvovaće mu i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Oganj će potom biti dijeljen vjernicima, nakon čega slijedi vaskršnja liturgija.

Blagodatni oganj biće dočekan noćas i u Banjaluci, a vjernicima će biti predat pred vaskršnje jutrenje, u ponoć, prije vaskršnje liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja.

Nakon predaje Blagodatnog ognja, slijedi vaskršnja liturgija koju će služiti Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem.

Plamen Blagodatnog ognja sa groba Isusa Hrista u Jerusalimu i ove godine biće donesen na područje Mitropolije dabrobosanske, a njegov doček biće organizovan u noći na Veliku subotu ispred Hrama Svetog proroka Ilije na Sokocu.

Dolazak Blagodatnog ognja planiran je u ponoć kada će u Hramu Svetog proroka Ilije početi i vaskršnja liturgija.

Vjernici će imati priliku da zapale svijeće Blagodatnim ognjem i u drugim hramovima Mitropolije dabrobosanske.

Prenošenje Blagodatnog ognja iz Jerusalima u Banjaluku organizovali su Eparhija banjalučka i Republički sekretarijat za vjere.

Pravoslavni vjernici u Srpskoj i Srbiji i prošle godine uoči Vaskrsa dočekali su Blagodatni oganj.

Blagodatni oganj, koga nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Vaskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine u Crkvi Hristovog Vaskrsenja.

Patrijarh ulazi u crkvu čija su vrata bila zapečaćena, nakon što su sva kandila u crkvi pogašena, a komisija je utvrdila da se u njoj ne nalazi ništa čime bi se vještački izazvao plamen.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender