20. 01. 2021.
Četiri požara u pravoslavnim crkvama širom svijeta

Četiri požara u pravoslavnim crkvama širom svijeta

Četiri požara u pravoslavnim crkvama širom svijeta

U najmanje četiri pravoslavne crkve širom svijeta izbili su požari tokom uskršnjih praznika.

Tako je, srpska crkva Svetog Save na Menhetnu uništena u požaru koji je izbio samo nekoliko sati pošto su vjernici u njoj završili uskršnju liturgiju.

Požar je brzo zahvatio crkvu, izgrađenu 1855. godine. Crkva je 1968. godine proglašena znamenitošću grada Njujorka, a 1982. upisana u američki Nacionalni registar istorijskih mjesta.

“Njujork tajms” je prenio da su vatrogaci prvu dojavu o požaru u crkvi, koja se koja se nalazi na 25. ulici, između Pete i Šeste Avenije, nešto prije 19 sati. U gašenju vatre, koji se brzo raširila, učestvovalo je čak 168 vatrogasaca i požar je poslije tri sata gašenja stavljen pod kontrolu.

Portparol vatrogasne službe Frenk Gribon navodi da se čini da uzroci požara nisu sumnjivi, da će se istražiti uzroci, ali da bi velika šteta koju je pretrpjela crkva mogla da zakomplikuje te napore.

“Šteta je tako velika da ne može da se nađe tačka gdje je požar izbio. Krov je bio drven i više ga nema”, rekao je Gribon.

Na dan Uskrsa jak požar potpuno je uništio makedonsku crkvu u Sidneju, i tom prilikom povređena su dva vjernika i nekoliko vatrogasaca.

Svjedoci kažu da je plamen počeo da tinja iz tornja hrama, koji pripada kanonski nepriznatoj Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, prije početka uskršnje liturgije, u nedjelju oko 10 sati ujutru.

Oko 60 vatrogasaca iz 15 stanica pozvano je da ugasi požar, koji je trajao nekoliko sati. Oko 60 štićenika susjednog staračkog doma evakuisano je tokom požara, javili su australijski mediji.

U Australiji je požar izbio u još jednoj pravoslavnoj crkvi – u grčkoj crkvi u Melburnu – koji je, srećom, brzo ugašen.

Tokom gašenja vatre evakuisano je 200 ljudi iz okolnih zgrada. U požaru nije bilo povređenih.

Požar je izbio samo dan nakon uskršnje liturgije, a policajci su pozvani na lice mjesta nakon što su prolaznici uočili dim sa krova crkve.

Crkva u istočnom Melburnu je najstarija grčka pravoslavna crkva u australijskoj državi Viktoriji, sazidana 1901. godine.

Požar je izbio i u kompleksu manastira Valam, na ostrvu u jezaru ladoga, na sjeveru Rusije.

Dim i vatra su primjećeni u nedjelju ujutru, dok je pravoslavna zajednica proslavljala Uskrs, i zahvatio je oko 800 kvadratnih metara zgrada iz 19. vijeka, pored samog manastira.

Nema informacija o povređenima, a ruski mediji prenose da su svi prisutni evakuisani na vrijeme.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender