23. 01. 2021.
Kultur Shock i Edo Maajka objavili stvar „Sloboda“

Kultur Shock i Edo Maajka objavili stvar „Sloboda“

Kultur Shock i Edo Maajka objavili stvar „Sloboda“

Na međunarodni praznik rada, Kultur Shock i Edo Maajka objavili su pjesmu „Sloboda“. Još jedna zajednička pjesma „Staza Manjine“ će biti objavljena za nekoliko dana.

Ove dvije nove pjesme, nastale su u zajedničkoj kolaboraciji preko tri kontinenta. Pjesme su i rezultat njihovih nastojanja da premoste žanrovske ograde i udruže snage u promicanju humanih vrijednosti, socijalne pravde i muzičkog nekonformizma.

“Edu smo sreli prvi put na našem koncertu u zagrebačkoj Tvornici prije nekoliko godina i odmah smo – kliknuli”, kaže gitarist Kultur Shocka Val Kiossovski. Par godina kasnije, sreli su se ponovno na Feragosto Jam festivalu u Hrvatskoj gdje im je čekanje na početak nastupa omogućilo da popričaju i dođu do spoznaje da bi zaista trebali nešto napraviti zajedno.

Obilježavajući ove godine dvadesetu godišnjicu rada i stvaranja muzike, želja za stvaranjem, van „njihovog elementa“ usmjerila je Kultur Shock da napokon krenu u realizaciju pivom podmazanih ideja iz te kasne festivalske noći.

„Edo je taj!“ kaže pjevač i frontmen Đino Srđan Jevđević, „bilo je fascinantno osmisliti i napisati te dvije pjesme s njim tokom dana kojeg smo proveli zajedno u Zagrebu početkom ove godine.“

Rezultat svega su dvije pjesme koje neprimjetno stapaju karakteristične stilove i zvuk obje strane i spajaju liričku mudrost Ede i Srđana.

„Ne postoji sloboda dok su zidovi i bodljikave žice oko nas, a ti zidovi i ta ograda su danas naša realnost – svugdje oko nas. Kako smo dublje ulazili u ovaj projekt, shvatio sam da mi ovo zapravo jako pomaže izbaciti sve te emocije iz sebe“ kaže Edo Maajka.

Snimljene u Sijetlu, pod palicom legendarnog Jacka Endina, sa dodatnim snimkama produciranim u Tel Avivu, pjesme su primjer kako je globalna muzička kolaboracija novi standard u današnjem povezanom i umreženom svijetu.

„Ni mi, a ni Edo nismo skrenuli u pop i komercijalizaciju u svrhu slave i para“ kaže Kiossovski, „dijelimo iste vrijednosti i ideale, sličan muzički ukus i svako od nas na svoj način pokazuje poštovanje prema muzičkom i kulturnom naslijeđu Balkana. I, rocku i hip-hopu. I to smo snimili – jasno i glasno.“

Edo Maajka i Kulture Shock udružiće snage ove godine i na OK Festu istog dana, na istom stage-u 3.jula.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender